Οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ ζητούν ενιαίο εποπτικό φορέα για το ξέπλυμα χρήματος

Οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ ζητούν ενιαίο εποπτικό φορέα για το ξέπλυμα χρήματος Facebook Twitter
0

Τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για να εγκαθιδρυθεί νέα εποπτική αρχή που θα αναλάβει από τις χώρες να επιβλέπει τους ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος μέσω χρηματοπιστωτικών εταιρειών, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Λετονία σημείωσαν ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα «κεντρικό εποπτικό φορέα» για να αντιμετωπίσει τη ροή βρώμικου χρήματος στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κίνηση καταγράφεται αφού ανεστάλη η λειτουργία ευρωπαϊκών τραπεζών εξαιτίας υποθέσεων νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, μεταξύ άλλων στη Λετονία στη Μάλτα. Παράλληλα, μεγάλες τράπεζες στις βαλτικές χώρες και τη βόρεια Ευρώπη ενεπλάκησαν σε ύποπτες συναλλαγές, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ρώσικου μαύρου χρήματος μέσω της εσθονικής μονάδας της Danske Bank, υπόθεση που θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάγκη για μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή δημιουργήθηκε ύστερα από τις πολλαπλές αποτυχίες των εθνικών φορέων να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ανάλογες υποθέσεις.

«Εκεί όπου διακυβεύονται τεράστια χρηματοπιστωτικά συμφέροντα, υπάρχει ο κίνδυνος οι εθνικοί εποπτικοί φορείς να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από τα εποπτευόμενα ιδρύματα ή ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι έξι χώρες ανακοίνωσαν ότι ο νέος εποπτικός φορέας θα μπορούσε να είναι ένα νέο σώμα ή ένας οργανισμός που υπάρχει ήδη, για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), η οποία θα χρειαστεί να ενισχυθεί. Το αίτημα για αλλαγή διατυπώνεται μερικούς μόλις μήνες αφού το μπλοκ συμφώνησε να αναδιαμορφώσει την εντολή της EBA, δίνοντας της νέες εξουσίες προκειμένου να αντιμετωπίζει το ξέπλυμα χρήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή, που προτάθηκε από τον επίτροπο Βάλντις Ντομπρόβσκις, γρήγορα κρίθηκε ανεπαρκής από πολλούς παρατηρητές.

Η κίνηση σηματοδοτεί σημαντική μεταστροφή στη θέση της Γερμανίας. Ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούσαν εδώ και μήνες αυστηρότερους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, το Βερολίνο ήταν αντίθετο σε πιο φιλόδοξες αλλαγές στις πρόσφατες κινήσεις για αναδιαμόρφωση του πλαισίου αυτού.

Οι έξι χώρες ζητούν επίσης νέους κανόνες εναντίον του ξεπλύματος χρήματος, κάτι που θα οδηγούσε στην αναθεώρηση αυτών των προβλέψεων για έκτη φορά, μόλις ένα χρόνο αφού συμφωνήθηκε η τελευταία τους αναδιαμόρφωση που τώρα κρίνεται «μη αποφασιστική» από τις χώρες αυτές.

Οι υφιστάμενοι κανόνες θα πρέπει να ενσωματωθούν σε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο εφαρμοστέο στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αντιστρέφοντας το υφιστάμενο σύστημα που επιτρέπει στις χώρες να προσαρμόζουν του ευρωπαϊκούς κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος στα εθνικά πλαίσια.

Η κίνηση καταγράφεται αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν τη μεταρρύθμιση των κανόνων εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνεδρίασή τους τον περασμένο μήνα και πριν από μια ακόμα συνάντηση τον Δεκέμβριο όταν αναμένεται να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση για το θέμα αυτό. Η φινλανδική προεδρία της ΕΕ ετοίμασε τον Οκτώβριο ένα προσχέδιο εγγράφου που αναμένεται να υιοθετηθεί τον Δεκέμβριο, το οποίο ζητά αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση των έξι χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο δήμαρχος του Σικάγου ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο μετανάστη που πυροβολήθηκε από πράκτορα της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο δήμαρχος του Σικάγου ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο μετανάστη που πυροβολήθηκε από πράκτορα της ICE

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Βιγιέγας Γκονζάλες αντιστάθηκε σε έλεγχο και «οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον των αστυνομικών»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM