ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Οι μαύροι ρινόκεροι επιστρέφουν στη Ρουάντα 10 χρόνια μετά την οριστική τους εξαφάνιση

Οι μαύροι ρινόκεροι επιστρέφουν στη Ρουάντα 10 χρόνια μετά την οριστική τους εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Περίπου 20 επαπειλούμενοι μαύροι ρινόκεροι, επιστρέφουν στη Ρουάντα, 10 χρόνια αφότου το είδος τους εξαφανίστηκε τελείως από τη χώρα, όπως δήλωσε ο Αφρικανικός Οργανισμός που διαχειρίζεται τα Εθνικά Πάρκα Άγριας Ζωής.

Οι ρινόκεροι θα μεταφερθούν από τη Νότια Αφρική στο εθνικό πάρκο της Akagera στην ανατολική Ρουάντα, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική ομάδα που διαχειρίζεται τις προστατευόμενες περιοχές για λογαριασμό των αφρικανικών κυβερνήσεων.

Ο ανατολικός μαύρος ρινόκερος, ένα από τα πέντε βασικά είδη της οικογένειας των ρινοκεροτιδών, απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τη δεκαετία του 1970, περισσότεροι από 50 μαύροι ρινόκεροι ζούσαν στο βιότοπο της σαβάνας του πάρκου Akagera, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά λόγω της λαθροθηρίας, με τη τελευταία θέαση του συγκεκριμένου είδους να χρονολογείται το 2007.

«Ο ρινόκερος είναι ένα από τα μεγάλα σύμβολα της Αφρικής, όμως απειλούνται σοβαρά και ο πληθυσμός τους μειώνεται σε πολλές περιοχές της ηπείρου εξαιτίας του εξαιρετικά προσοδοφόρου και παράνομου εμπορίου κεράτων», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Peter Fearnhead.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από 5.000 μαύροι ρινόκεροι στην άγρια φύση σε όλο τον κόσμο, με μόνο 1.000 από αυτά να συγκαταλέγονται στα ανατολικά υποείδη.

Από το 2010, τα «Αφρικανικά Πάρκα»  έχουν ενισχύσει την ασφάλεια στο πάρκο της Akagera και είναι πλέον έτοιμα να δεχτούν τους ρινόκερους, χάρη στην οικονομική βοήθεια του Ιδρύματος Howard Buffett, με επικεφαλής το γιο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Warren Buffett.

Τα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνουν τη χρήση ελικοπτέρου για εναέρια παρακολούθηση καθώς και τη σύσταση μιας εξειδικευμένης ομάδα παρακολούθησης και προστασίας των ρινόκερων, όπως επίσης και μίας μονάδας εξοπλισμένης με ειδικά κυνηγόσκυλα που θα δραστηριοποιείται κατά της λαθροθηρίας.

Τον Ιούλιο του 2015, η Ρουάντα έφερε λιοντάρια στο πάρκο Akagera, 15 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους.

Τα λιοντάρια αποδεκατίστηκαν κατά το πέρασμα των ετών μετά τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994, καθώς πολλοί κάτοικοι της χώρας επέστρεψαν και κατέλαβαν το πάρκο, σκοτώνοντάς τα για να προστατέψουν τα ζώα τους.

Το πάρκο, που έχει πάρει το όνομά του από τον κοντινό ποταμό Kagera, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τανζανία.

Με την επανεισαγωγή των ρινόκερων, η Akagera, η οποία υποδέχτηκε περισσότερους από 36.000 επισκέπτες την περασμένη χρονιά, θα φιλοξενήσει πλέον τα πέντε πιο εμβληματικά είδη ζώων της Αφρικής - ρινόκερους, λιοντάρια, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και βουβάλια.

Με πληροφορίες από τη Guardian

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM