Οι ΗΠΑ αίρουν τις επικηρύξεις για αξιωματούχους ενός από τους φονικότερους βραχίονες των Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ αίρουν τις επικηρύξεις για αξιωματούχους ενός από τους φονικότερους βραχίονες των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την επικήρυξη τριών ανώτερων στελεχών των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο οποίος ηγείται επίσης ενός ισχυρού δικτύου που κατηγορείται για αιματηρές επιθέσεις εναντίον της πρώην κυβέρνησης που υποστηρίχθηκε από τη Δύση, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Καμπούλ.

Ο Σιρατζουντίν Χακκάνι, ο οποίος παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε μια επίθεση τον Ιανουάριο του 2008 στο ξενοδοχείο Serena στην Καμπούλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης, δεν εμφανίζεται πλέον στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Rewards for Justice. Στον ιστότοπο του FBI σήμερα, Κυριακή 23 Μαρτίου, εξακολουθούσε να υπάρχει αφίσα καταζητούμενου γι' αυτόν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλεσε τις επικηρύξεις που είχαν επιβληθεί στους Σιρατζουντίν, Αμπντούλ Αζίζ και Γιαχία Χακκάνι. «Τα τρία αυτά άτομα είναι δύο αδέλφια και ένας ξάδελφος», δήλωσε στο Associated Press.

Το δίκτυο Χακκάνι εξελίχθηκε σε έναν από τους φονικότερους βραχίονες των Ταλιμπάν μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001. Η ομάδα χρησιμοποίησε εκρηκτικούς μηχανισμούς στην άκρη του δρόμου, βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας - συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών της Ινδίας και των ΗΠΑ, της αφγανικής προεδρίας και άλλων σημαντικών στόχων. Επίσης, έχουν συνδεθεί με εκβιασμούς, απαγωγές και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζακίρ Τζαλάλι, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Αμερικανού κρατούμενου Τζορτζ Γκλέζμαν από τους Ταλιμπάν την Παρασκευή (21/3) και η άρση των επικηρύξεων δείχνει ότι και οι δύο πλευρές «ξεπερνούν τις επιπτώσεις της πολεμικής φάσης και κάνουν εποικοδομητικά βήματα για να ανοίξουν το δρόμο για πρόοδο» στις διμερείς σχέσεις. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Αφγανιστάν-ΗΠΑ είναι ένα καλό παράδειγμα της ρεαλιστικής  δέσμευσης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», δήλωσε ο Τζαλάλι.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

National Geographic: «Οι προορισμοί που αγαπήσατε περισσότερο το 2025» - Το ελληνικό αξιοθέατο στη λίστα των «8»

Διεθνή / National Geographic: «Τα μέρη που αγαπήσατε περισσότερο το 2025» - Το ελληνικό αξιοθέατο στη λίστα των «8»

«Από τα εθνικά πάρκα έως τα αρχιτεκτονικά θαύματα, το 2025 μας χάρισε αμέτρητα μέρη για να ερωτευτούμε με την πρώτη ματιά. Ας ρίξουμε μια ματιά στους προορισμούς που κατέκτησαν την κορυφή της ταξιδιωτικής σας λίστας»
THE LIFO TEAM
NBC News: Ο Νετανιάχου σκοπεύει να ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανές νέες επιθέσεις κατά του Ιράν

Διεθνή / NBC News: Ο Νετανιάχου σκοπεύει να ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανές νέες επιθέσεις κατά του Ιράν

«Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την επέκταση της παραγωγής του ιρανικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων» μεταδίδει το δίκτυο
THE LIFO TEAM