Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ διαμαρτύρονται έντονα για την έλλειψη πρόσβασης στον πελάτης τους που κρατείται στη φυλακή.

 

Ο Ασάνζ έχει αποκλειστεί από την γνώση αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση έκδοσής του, επειδή η νομική του ομάδα δεν μπορεί να έχει επαρκή πρόσβαση σε αυτόν, επεσήμαναν ενώπιον του δικαστηρίου οι δικηγόροι του. Μάλιστα, ο 48χρονος ιδρυτής του WikiLeaks, εμφανίστηκε για ακρόαση στο δικαστήριο του Westminster μέσω βιντεοσύνδεσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι είναι κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, ενώ αναμένεται πλήρης ακρόαση τον Φεβρουάριο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει συνολικά 18 κατηγορίες.Μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τον πρώην αναλυτή του αμερικανικού στρατού, για να διαρρεύσει χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα.

 

Ο Ασάνζ φάνηκε ότι ένιωθε άβολα καθώς περίμενε στην ακρόαση, σφίγγοντας τα χέρια του πριν τα βάλει μέσα στα μανίκια από το πουλόβερ του.

 

Επιβεβαίωσε το όνομά του και την ημερομηνία γέννησής του και έσπευσε να διευκρινίσει ότι ήταν Αυστραλός, αφού το δικαστήριο κατά λάθος ανέφερε ότι ήταν Σουηδός υπήκοος. Στη συνέχεια, οι δικηγόροι του υπέβαλαν αίτημα στον δικαστή, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη πρόσβασης στον πελάτη τους.

 

«Η νομική ομάδα αγωνίστηκε για να προετοιμάσει τα έγγραφα για την υπόθεση, καθώς ο Ασάνζ δεν είχε πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία. Μερικά από αυτά είναι πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ άλλα υπόκεινται σε έρευνες μηνών» διευκρινίστηκε.

 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, πάνω από 60 γιατροί ζήτησαν ο Ασάνζ να υποβληθεί κατεπειγόντως σε ιατρική θεραπεία και προειδοποιούν πως κινδυνεύει να πεθάνει.

 

Ο 48χρονος Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φυλακή στη Βρετανία, πρέπει να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο για θεραπεία, διαφορετικά μπορεί να πεθάνει ενώ βρίσκεται υπό κράτηση, σύμφωνα με επιστολή στη Βρετανή υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και στην Νταϊάν Άμποτ, η οποία είναι αρμόδια για τα θέματα αυτά στους κόλπους του Εργατικού Κόματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

 

Τόσο η σωματική όσο και η ψυχική κατάσταση του Ασάνζ πρέπει να ελεγχθούν από ειδικούς, αναφέρεται στην επιστολή. Η υγεία του επιδεινώθηκε ταχέως στη φυλακή, υποστηρίζουν οι συντάκτες της. «Αν δεν υπάρξουν επειγόντως αξιολόγηση και θεραπεία, ανησυχούμε πραγματικά, με τα στοιχεία που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, πως ο κ. Ασάνζ μπορεί να πεθάνει στη φυλακή», αναφέρεται στην επιστολή, που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα.

 

 Με πληροφορίες από Guardian