Ο Τραμπ κατηγορεί τον Άσαντ για την φονική χημική επίθεση στη Συρία

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Άσαντ για την φονική χημική επίθεση στη Συρία Facebook Twitter
0

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε χθες την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε δεκάδες άτομα στη Συρία και επέρριψε την ευθύνη στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά δεν αποκάλυψε ποιά θα είναι η ανταπόκρισή του, παρά τις εκκλήσεις από τη Γαλλία για ισχυρότερη αμερικανική ηγεσία.

 

Ο Τραμπ τόνισε πως η επίθεση στην περιφέρεια Ιντλίμπ είναι "κατακριτέα και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο", προσπάθησε ωστόσο να επιρρίψει και ευθύνες στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

 

"Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι επακόλουθο της αδυναμίας και αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης", είπε σε δήλωσή του ο Τραμπ. "Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε το 2012 ότι θα έθετε "κόκκινη γραμμή" εναντίον της χρήσης χημικών όπλων, και μετά δεν έκανε τίποτα".

 

Ο συριακός στρατός αρνείται την ευθύνη του βομβαρδισμού με τοξικό αέριο και είπε ότι ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιούσε.

 

Η φύση της επίθεσης συγκλόνησε την νέα κυβέρνηση του Τραμπ. "Αν είναι αυτό που φαίνεται, τότε είναι εμφανώς έγκλημα πολέμου", είπε ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συλλέγει ακόμα πληροφορίες για το συμβάν. "Οι εξωτερικοί υποστηρικτές που θεωρούνται εγγυητές του καθεστώτος του Άσαντ έχουν να λογοδοτήσουν για πολλά", είπε, αναφερόμενος στη Ρωσία και το Ιράν.

 

Στις αρχές του συριακού πολέμου, ο Ομπάμα επέμενε ότι ο Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει την προεδρία. Στα μετέπειτα χρόνια, η κυβέρνησή του μετέθεσε το βάρος στη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν μεγάλες περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία το 2014.

 

Ο Άαρον Ντέιβιν Μίλερ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η θέση του Τραμπ είναι παρόμοια με τη στρατηγική αποφυγής ρίσκου του Ομπάμα. "Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, αυτή εδώ δηλώνει ρητώς αυτό που ήταν το υπονοούμενο στην κυβέρνηση Ομπάμα - ότι ο σκοπός δεν είναι να ξεφορτωθεί τον Άσαντ αλλά να καταστρέψει το ISIS", είπε, αναφερόμενος σε ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM