«Ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών» – Δυσοίωνες οι κλιματολογικές προβλέψεις από τη NASA (Βίντεο)

«Ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών» – Δυσμενείς κλιματολογικές προβλέψεις της NASA Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ιούνιος ήταν ένας θερμός μήνας με ισχυρούς καύσωνες σε πολλές χώρες του κόσμου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα ώρα η NASA επισήμανε την εκκριτική αύξηση που καταγράφεται στα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία, εκτιμάται ότι από το 2030 θα έρχονται κατά κύματα και θα διαρκούν ακόμα και 30 μέρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κατερίνας Χριστοφιλίδου στην ΕΡΤ, η NASA, εξετάζει τις πλημμύρες σε συνδυασμό με τον κύκλο της σελήνης, και εκτιμά ότι θα σημειωθεί εκρηκτική αύξηση αιφνίδιων πλημμυρών στις πόλεις μετά το 2030, όταν η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένους τρόπους μεταξύ τους και τον Ήλιο.

Παράλληλα, το σύστημα Κοπέρνικος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών για Καναδά και ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος οργανισμός μετεωρολογίας χαρακτήρισε τον καύσωνα της βόρειας Αμερικής «καύσωνα της χιλιετίας»

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος σε διάρκεια καύσωνας στον Καναδά με θερμοκρασίες που άγγιξαν ακόμα και τους 50 βαθμούς και οι καταστροφικές πυρκαγιές που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανή φαινόμενα.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως τονίζει η NASA, τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας υπερέβησαν τα προηγούμενα κατά αρκετούς βαθμούς Κελσίου. Στις 28 Ιουνίου, στην Ουάσινγκτον καταγράφηκε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας όλων των εποχών, στους 110 βαθμούς Φαρενάιτ (43 βαθμούς Κελσίου), ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στους 37 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ρεκόρ για συνεχείς ημέρες, δείχνοντας την άνευ προηγουμένου ένταση αυτής της ακραίας ζέστης, η οποία επίσης κατηγορείται για έναν αριθμό θανάτων.

Το AIRS κατέγραψε παρόμοιες ανωμαλίες στη θερμοκρασία σε υψόμετρο περίπου 10.000 ποδιών (3.000 μέτρα), δείχνοντας ότι ο καύσωνας επηρέασε ακόμα και πολύ ορεινές περιοχές. Ανωμαλίες στην θερμοκρασία σημειώθηκα και στα 18.000 πόδια (5.500 μέτρα) δημιουργώντας τις συνθήκες για έντονη θερμότητα στην επιφάνεια του πλανήτη. Το AIRS, σε συνδυασμό με την Advanced Microwave Sounding Unit (AMSU), ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία και την ακτινοβολία μικροκυμάτων από τη Γη για να δώσει μια τρισδιάστατη ματιά στον καιρό και το κλίμα του πλανήτη. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επίσης, 27 κλιματικοί επιστήμονες συνεργάστηκαν για να αξιολογήσουν τα θερμοκρασιακά δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο καύσωνας στη βόρεια Αμερική και στον Καναδά χαρακτηρίζεται καύσωνας χιλιετίας και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η διακρατική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet η οποία κάνει λόγο για εκθετική αύξηση των θανάτων εξαιτίας της ζέστης, καθώς πέντε εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται στη ζέστη και στο κρύο, κάθε χρόνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ