Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μάικλ Μαλβάνεϊ, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νότια Καρολίνα, για τη θέση του διευθυντή Οικονομικών του Λευκού Οίκου. Για την επικύρωση της επιλογής αυτή, απαιτείται η πολιτική επικύρωση της Γερουσίας.

 

Επιπλέον έγινε γνωστό πως θα προτείνει τον Ρεπουμπλικάνο Μικ Μαλβέινι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Νότια Καρολίνα, για διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, ανέφερε χθες η εφημερίδα Wichita Eagle, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της ομάδας μετάβασης.

 

Ωστόσο, η επιλογή του δικηγόρου Ντέιβιντ Φρίντμαν για τη θέση του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ προκαλεί σκεπτικισμό, αλλά κι αντιδράσεις σε "δεξαμενές σκέψης" που έχουν την έδρα τους στην Ουάσιγκτον.


Μεταξύ αυτών, και το γνωστό φιλελεύθερο μη κερδοσκοπικό λόμπι "J Street," που προωθεί την αμερικανική ηγεσία στην επίτευξη μιας ειρηνικής επίλυσης της παλαιστινιακής διένεξης επί τη βάσει της λύσης των δύο κρατών. "Ο Φρίντμαν είναι μία σημαντική προσωπικότητα των ΗΠΑ που βλέπει φιλικά το κίνημα του ισραηλινού εποικισμού, ενώ στερείται διπλωματικής και πολιτικής εμπειρίας... Η επιλογή του δεν πρέπει να έιναι αποδεκτή από τους γερουσιαστές για τη διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο Ισραήλ," τόνισε χαρακτηριστικά ανακοίνωση που εξέδωσε το J Street. "Η επιλογή του Φρίντμαν είναι απερίσκεπτη και θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο."


Ο Ααρόν Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην σύμβουλος για θέματα της Μέσης Ανατολής σε κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι "η επιλογή του Φρίντμαν έχει σχεδιαστεί προκειμένου να σηματοδοτήσει τη δραστική αλλαγή του τόνου, του στυλ και ίσως της ουσίας της διπλωματικής προσέγγισης που θ' ακολουθηθεί στη διαχείριση των σχέσεων Ισραηλινών-Παλαιστινίων, έναντι της πολιτικής που ακολούθησε ο Μπαράκ Ομπάμα".


"Η διαδικασία ειρήνευσης είναι νεκρή κατά την περίοδο που διανύουμε," δήλωσε ο Μίλερ αναφερόμενος στις αποτυχημένες προσπάθειες της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την επιλογή του Φρίντμαν για την ανάληψη διπλωματικών καθηκόντων στο Ισραήλ και για με το ενδεχόμενο αλλαγής της αμερικανικής στάσης έναντι της λύσης των δύο κρατών.


Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι οι συνεργάτες του Τραμπ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για το χρόνο μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και αναφορικά με την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του εκλεγμένου προέδρου. Έτσι, δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά πότε θα γίνει.


Στο παρελθόν, και άλλοι εκλεγμένοι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη συνέχεια, υπαναχώρησαν αποφασίζοντας ότι θα πρέπει να έχει επιλυθεί το ζήτημα με το νομικό καθεστώς της πόλης. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη δήλωση αποποίησης του δικαιώματος μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ για ένα εξάμηνο. Τη δήλωση αυτή υπογράφουν όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι κατά την τελευταία εικοσαετία. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί από τον Τραμπ για το ζήτημα αυτό θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί πρακτικά μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2017.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr