ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μπολσονάρου απένειμε χάρη σε ένστολους καταδικασμένους για ανθρωποκτονίες από αμέλεια

Ο Μπολσονάρου απένειμε χάρη σε ένστολους καταδικασμένους για ανθρωποκτονίες από αμέλεια Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου περιέλαβε στις προεδρικές χάρες που απένειμε για τα Χριστούγεννα αστυνομικούς και στρατιωτικούς, που έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες από αμέλεια, τις οποίες διέπραξαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ή σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Η απόφαση έγινε σήμερα γνωστή από την προεδρία. Ο αριθμός των αστυνομικών και των στρατιωτικών που αφορά το πρωτοφανές μέτρο, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν είναι γνωστός. Πρόκειται για την πρώτη προεδρική χάρη που απονέμει ο πρώην αξιωματικός του στρατού ηλικίας 64 ετών. Κατά την ανάληψη καθηκόντων του, την 1η Ιανουαρίου του 2018, ο ακροδεξιός πρόεδρος είχε εκφωνήσει μια αμείλικτη ομιλία κατά της εγκληματικότητας και είχε στηρίξει χωρίς καμία επιφύλαξη το έργο των δυνάμεων επιβολής του νόμου, υιοθετώντας μια θέση που επικρίθηκε σφόδρα από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω των καταχρήσεων στις οποίες θα μπορούσε να οδηγήσει.

«Το διάταγμα απονέμει χάρη στους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι ανήκουν στο εθνικό σύστημα δημόσιας ασφάλειας (μεταξύ άλλων, ομοσπονδιακή αστυνομία, πολιτική και στρατιωτική αστυνομία, πυροσβέστες), οι οποίοι, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή λόγω των καθηκόντων τους, διέπραξαν εγκλήματα (...) χωρίς πρόθεση», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της προεδρίας. Το μέτρο αφορά επίσης τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν καταδικαστεί για ενέργειες που διέπραξαν ενώ βρίσκονταν σε άδεια για να «εξαλείψουν έναν υφιστάμενο κίνδυνο για τους ίδιους ή τρίτα πρόσωπα».

Επιπλέον, αφορά τους στρατιωτικούς που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας οι οποίες διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο πλαίσιο της «Εγγύησης του νόμου και της τάξης», μιας συνταγματικής διάταξης που επιτρέπει να καλείται ο στρατός υπό ειδικές συνθήκες και να χρησιμοποιείται συχνότερα τα τελευταία χρόνια μπροστά στην έκρηξη της βίας. Το μέτρο δεν αφορά, αντιθέτως, τους αστυνομικούς ή στρατιωτικούς που έχουν καταδικαστεί για βασανιστήρια, τρομοκρατία, διαφθορά ή σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ