Ο Μερτς συνέκρινε τον Πούτιν με τον Χίτλερ: «Δεν θα σταματήσει»

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Συγκρίνοντας τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Αδόλφο Χίτλερ, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε ότι οι φιλοδοξίες της Μόσχας δεν θα περιοριστούν, αποκλειστικά, στην Ουκρανία.

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε κομματικό συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στη Βαυαρία, ο Μερτς έκανε αναφορά στο ιστορικό προηγούμενο του 1938, όταν οι Σύμμαχοι παραχώρησαν το Σουδητικό τόξο της Τσεχοσλοβακίας στη ναζιστική Γερμανία.

«Όπως το Σουδητικό δεν ήταν αρκετό το 1938, έτσι και ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν πέσει η Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, και απέναντι στην Ευρώπη».

Μερτς: «Στόχος του Πούτιν η Σοβιετική Ένωση»

Ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε ότι ο απώτερος στόχος του Κρεμλίνου είναι «μια θεμελιώδης αλλαγή των ευρωπαϊκών συνόρων» και η αποκατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης στα παλαιά της όρια. Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο έντονων διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μερτς, σε στενό συντονισμό με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, έχει πρωτοστατήσει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες στήριξης του Κιέβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο συζητούν αυτό το Σαββατοκύριακο προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ενόψει κρίσιμης συνάντησης τη Δευτέρα με τη συμμετοχή κορυφαίων ηγετών.

Στο Βερολίνο βρίσκεται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μερτς και τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, για συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα, βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων με αμερικανική στήριξη, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνει και εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία. Μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται είναι η μετατροπή της περιοχής του Ντονμπάς σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπου θα μπορούν να δραστηριοποιούνται αμερικανικές εταιρείες.

Οι δηλώσεις Μερτς αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο γύρο αντιδράσεων, καθώς ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στη Μόσχα και ενισχύουν το επιχείρημα όσων θεωρούν ότι οποιαδήποτε «υποχώρηση» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα, ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση ασφάλειας.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM