Ο Ματ Γκέιτζ απέσυρε την υποψηφιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τον σάλο για sex trafficking

Ο Ματ Γκέιτζ απέσυρε την υποψηφιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τον σάλο για sex trafficking Facebook Twitter
Ματ Γκέιτζ / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Ο Ματ Γκέιτζ, ο οποίος αντιμετώπισε ένα μπαράζ ελέγχων σχετικά με καταγγελίες για sex trafficking και χρήση ναρκωτικών, απέσυρε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο πρώτο μεγάλο πολιτικό πλήγμα για Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επανεκλογή του στην αμερικανική προεδρία.

Η απόσυρση του Γκέιτζ δημιουργεί κενό στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά όχι απαραίτητα αστάθεια, ακόμη και αν ο αντικαταστάτης του δεν ανακοινωθεί άμεσα. Ο Τραμπ έχει ήδη διορίσει δύο από τους προσωπικούς του δικηγόρους -τον Τοντ Μπλανς και τον Εμίλ Μπόβε- σε κορυφαίες επιχειρησιακές θέσεις. Της ανακοίνωσης του Γκέιτζ προηγήθηκε η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην δημοσιοποιήσει με τα πορίσματά της αναφορικά με τις καταγγελίες σε βάρος του.

Σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, ο Γκέιτζ κόμπαζε για τις ερωτικές επιτυχίες του και έδειξε σε τουλάχιστον δύο βουλευτές φωτογραφίες και βίντεο γυμνών γυναικών κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της Βουλής. Ο 38χρονος Γκάετς εξελέγη το 2016, ενώ αντιμετωπίζει τώρα έρευνα από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για τη σεξουαλική σχέση που φέρεται να είχε επ’ αμοιβή με ανήλικη.

Ο Ματ Γκέιτζ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά η υποψηφιότητά του «προσέκρουσε» στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν βαθιά απρόθυμοι να εγκρίνουν τον διορισμό του στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κάποτε διερευνούσε τον ίδιο μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικής διακίνησης ενός ανήλικου κοριτσιού, παρόλο που δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ανακοινώνοντας την απόσυρσή του μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Γερουσία, ο Γκέιτζ επέμεινε ότι είχε ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων του. 

«Ενώ η δυναμική ήταν ισχυρή, είναι σαφές ότι ο διορισμός μου έγινε άδικα αντιπερισπασμός στο κρίσιμο έργο της μετάβασης Τραμπ - Βανς» έγραψε ο Ματ Γκέιτζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε μια άσκοπα παρατεταμένη συμπλοκή στην Ουάσινγκτον, επομένως θα αποσύρω το όνομά μου από την εξέταση για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ πρέπει να είναι στη θέση του και έτοιμο την 1η ημέρα» συνέχισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε με τη δική του ανάρτηση στα social media εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον Γκέιτζ. «Ο Ματ έχει ένα υπέροχο μέλλον και ανυπομονώ να παρακολουθήσω όλα τα σπουδαία πράγματα που θα κάνει» έγραψε. Ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα ασκούσε προσωπικά πιέσεις υπέρ του Γκέιτζ, τηλεφωνώντας προσωπικά σε γερουσιαστές για να τους παροτρύνει να εγκρίνουν τον διορισμό του.

Από τη στιγμή που ακούστηκε το όνομά του για τη θέση, ως πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, ήρθαν στο φως πληροφορίες ότι σε βάρος του Γκέιτζ είχαν υποβληθεί παλαιότερα καταγγελίες, βάσει των οποίων πλήρωνε αδρά γυναίκες, όπως επίσης και ανήλικες για να κοιμούνται μαζί του.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι το κατά πόσο η απόσυρση του Ματ Γκέιτζ θα ενθαρρύνει τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας να αμφισβητήσουν άλλες αμφιλεγόμενες επιλογές του Τραμπ όπως ο Πιτ Χέγκσεθ, ο παρουσιαστής του Fox News που επιλέχθηκε για υπουργός Άμυνας και έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση, την οποία αρνείται.

Με πληροφορίες από Axios, Reuters, New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM