Ο Μάικλ Κόεν προχώρησε στην αναβολή της τρίτης προγραμματισμένης κατάθεσής του στο Κογκρέσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου του, μεταδίδει το ABC News.

 

Η εξέλιξη αυτή, απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του πρώην προσωπικού δικηγόρου και μεσολαβητή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από την προφυλάκισή του που αναμένεται τον επόμενο μήνα.

 

«Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας αποδέχτηκε το αίτημα του κ. Κόεν για την αναβολή της προγραμματισμένης [για σήμερα] ακρόασης, καθώς προέκυψαν μετεγχειρητικές ανάγκες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του Κόεν, Λέινι Ντέιβις.

 

Λεπτομέρειες σχετικές με την εγχείρηση του Κόεν δεν γνωστοποιήθηκαν άμεσα.

 

Η αναφερόμενη επιτροπή της Γερουσίας απέστειλε κλήση προς κατάθεση στον Κόεν, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Ντέιβις. Η κλήση αυτή, τον υποχρέωνε να καταθέσει σήμερα ενώπιον της επιτροπής, σύμφωνα με δήλωση πηγής που έχει λάβει γνώση για τις εξελίξεις.

 

«Μία μελλοντική ημερομηνία θα ανακοινωθεί από την επιτροπή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβις, για την κατάθεση του Κόεν.

 

Η σημερινή αναβολή της σχετικής ακρόασης αποτελεί την τελευταία εξέλιξη σε μια σειρά αναβολές για την κατάθεση του Κόεν στο Κογκρέσο.

 

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση του Κόεν ενώπιόν της, αναβλήθηκε για τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Τον Ιανουάριο, ο Κόεν ακύρωσε μία ανοιχτή δημόσια κατάθεσή του στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κόεν είχε δηλώσει στο MSNBC ότι ο Κόεν «αναμένει να εμφανιστεί την 28η» σε μία κλειστή συνεδρίαση ενώπιον της Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ είναι «πιθανό» να καταθέσει δημόσια ενώ της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Ωστόσο, ο δικηγόρος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «τίποτα δεν είναι σίγουρο».

 

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Μανχάταν καταδίκασε τον Κόεν τον περασμένο Δεκέμβριο σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για την διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων.

 

Μεταξύ αυτών, παραβιάσεις της νομοθεσίας που διέπει την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, φοροδιαφυγή, αλλά και ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου.

 

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής ο δικαστής Γουίλιαμ Πόλι είχε πει: «Ο Κόεν καταδικάστηκε αληθινή σειρά πράξεων δόλιας συμπεριφοράς» και «έχασε τον ηθικό προσανατολισμό του» ενώ πρόσθεσε ότι: «ως δικηγόρος, ο κ. Κόεν θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικός».

 

Παράλληλα με την ποινή της φυλάκισής του, επιβλήθηκε στον Κόεν η καταβολή ποσού 1,39 εκατομμυρίων δολαρίων για αποζημίωση, αλλά και προστίμου 500.000 δολαρίων για την τέλεση οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία.

 

Παράλληλα, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα άλλο πρόστιμο 50.000 δολαρίων για ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου.

 

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Κόεν ήταν ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο μεσάζοντας και ο έμπιστος του, δηλώνοντας δημόσια ότι ο ίδιος «θα δέχονταν μία σφαίρα για τον πρόεδρο» και ότι «δεν θα τον εγκατέλειπε ποτέ».

 

Ωστόσο, στην διάρκεια του 2018, τα προσωπικά οικονομικά του στοιχεία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος των ανακριτών και εισαγγελέων της ομάδας του Ρόμπερτ Μάλερ.

 

Έτσι, ο Κόεν αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές εγκαταλείποντας το πρώην αφεντικό του και δίνοντας στοιχεία και πληροφορίες για πολλές διαστάσεις της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

 

Ο Μάλερ ενδιαφέρεται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ, τις δραστηριότητες της οικογένειάς του, αλλά και το πλαίσιο δράσης των συνεργατών του.

 

Οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης κατηγόρησαν τον Κόεν για οκτώ κακουργήματα τον περασμένο Αύγουστο. Μεταξύ αυτών, φοροδιαφυγή, ψευδή δήλωση οικονομικών στοιχείων, αλλά και για παραβάσεις της οικονομικής νομοθεσίας των προεκλογικών εκστρατειών.

 

Ο Μάλερ πρόσθεσε στο κατηγορητήριο σε βάρος του Κόεν την κατηγορία της ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου, για την κατάθεση που έδωσε ο Κόεν το Νοέμβριο του 2018.

 

Ο Κόεν κρίθηκε ένοχος και για το σύνολο των εννέα κατηγοριών και στην συνέχεια προχώρησε σε μία συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές.

 

Πριν από την καταδίκη του, ο Κόεν ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου και κατηγόρησε το πρώην αφεντικό του, ότι τον ανάγκασε «να ακολουθήσει ένα σκοτεινό μονοπάτι κι όχι το φως» και «να καλύψει τις βρόμικες πράξεις του».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ