Ο Καναδάς νομιμοποίησε τη ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης

Ο Καναδάς νομιμοποίησε τη ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης Facebook Twitter
0

Ο Καναδάς νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, καθώς η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε από τη Γερουσία της χώρας. 

Μία ημέρα νωρίτερα, η κάτω Βουλή είχε επίσης εγκρίνει τη νομοθεσία, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη χρήση και παραγωγή της κάνναβης από τον Σεπτέμβριο.

Οι γερουσιαστές, καθώς δεν είναι εκλεγμένοι βάσει του Συντάγματος, δεν μπορούσαν να μην εγκρίνουν το νομοσχέδιο αφού είχε ήδη περάσει από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προτείνουν νέες τροποποιήσεις.

Μετά την υιοθέτησή του από τη Γερουσία, με 52 ψήφους υπέρ και 29 κατά, το νομοσχέδιο μένει να λάβει τη βασιλική έγκριση, κάτι που όμως δεν είναι παρά τυπικό.

Με αυτόν τον τρόπο αίρεται η απαγόρευση για τη ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, που στον Καναδά ισχύει από το 1923. Η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς είχε επιτραπεί ήδη από το 2001.

Ο Καναδάς θα γίνει η πρώτη χώρα της G7 που νομιμοποιεί την κάνναβη, κάτι που αποτελούσε μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος μάλιστα είναι πεπεισμένος ότι μετά τον Καναδά θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες χώρες.

«Ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να βρουν μαριχουάνα και για τους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται τα κέρδη. Σήμερα το αλλάζουμε αυτό. Το σχέδιό μας να νομιμοποιήσουμε και να ρυθμίσουμε τη χρήση μαριχουάνας πέρασε από τη Γερουσία», σχολίασε ο Τρουντό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει περιθώριο 8 έως 12 εβδομάδες στις επαρχίες της χώρας καθώς και τις νομαρχίες για να προετοιμάσουν τη νέα αγορά κάνναβης.

Το 2015 οι Καναδοί εκτιμάται ότι ξόδεψαν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,9 δισ. ευρώ) για την αγορά κάνναβης, σχεδόν όσα και για κρασί.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι ενήλικες στον Καναδά θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους δημοσίως έως και 30 γραμμάρια κάνναβης.

Τα τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη δεν θα είναι αμέσως διαθέσιμα προς πώληση, αλλά μέσα σε ένα χρόνο από την υιοθέτηση της νομοθεσίας. Αυτή η καθυστέρηση έχει στόχο να δώσει στην κυβέρνηση το απαραίτητο περιθώριο για να μπορέσει να ρυθμίσει την αγορά τους.

Η κατώτατη νόμιμη ηλικία για την αγορά και την κατανάλωση κάνναβης έχει οριστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο στα 18 χρόνια, όμως κάποιες επαρχίες έχουν επιλέξει να την ορίσουν στα 19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM