O ηγεμόνας Ερντογάν

O ηγεμόνας Ερντογάν Facebook Twitter
1

Πίσω από τα δέντρα του Πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη κρύβεται ο θυμός και η αγανάκτηση των Τούρκων απέναντι στην κυβέρνηση της χώρας. Οι τέσσερις ακτιβιστές για το πάρκο, έγιναν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές και άφησαν το θυμό τους ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν να εκραγεί.

Η αγανάκτηση που εκφράστηκε στις διαδηλώσεις δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες στην Τουρκία. Τα πανό και τα συνθήματα των διαδηλωτών κάνουν λόγο για υπέρμετρο αυταρχισμό του Ερντογάν.

Αφού εκλέχθηκε με ένα ισχυρό 50% στις εκλογές του 2011, κατάφερε να επιβάλλει την ηγεμονία του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Πριν το τέλος της τρίτης και τελευταίας πρωθυπουργικής του θητείας το 2015, επιδιώκει να αλλάξει το Σύνταγμα, ενισχύοντας τις εξουσίες του προέδρου. Και δεν κρύβει ότι θα τον ενδιέφερε ο προεδρικός θώκος.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία είδε μέρες πολιτικής σταθερότητας και ισχυρής ανάπτυξης. Αυτούς τους τελευταίους μήνες όμως μία σειρά γεγονότων έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους. Στα τέλη Μαΐου, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Άγκυρας για να φιληθούν δημόσια και να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο για την απαγόρευση των φιλιών στο μετρό.

Η υποψία των πολιτών ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ήπιο εξισλαμισμό της κοινωνίας ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες με την υιοθέτηση νόμου που απαγορεύει τη διαφήμιση του αλκοόλ και περιορίζει την πώληση του. Πολλοί είδαν την κίνηση σαν προσπάθεια παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Στις αρχές Μαΐου το προσωπικό της Turkish Airlines κατήγγειλλε την εταιρική απαγόρευση για έντονα κραγιόν και βερνίκια στις ιπτάμενες συνοδούς. Η εταιρεία δικαιολογώντας την απόφαση υποστήριξε ότι υπήρξε αίτημα επιβατών, όμως τα συνδικάτα είδαν πίσω από την κίνηση μία ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση.

Στις 15 Απριλίου ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Φαζέλ Σάι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για σχόλια που ανέβασε στο Twitter και θεωρήθηκαν από το δικαστήριο προσβλητικά για τις αξίες των μουσουλμάνων.

Το σαββατοκύριακο σημαδεύτηκε και από την αυστηρότητα του Ερντογάν. Με λόγο σταθερό και αμετακίνητο ζητούσε από τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν. Αν και κατηγορήθηκε για αυταρχισμό από τους διαδηλωτές, δεν φάνηκε να έχει την πρόθεση να κάνει βήμα πίσω.

Πηγή: Euronews

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ