Ο «Χάρος της Καρολίνα» - Τι συνέβη στον 34χρονο που έφαγε την πιο καυτερή πιπεριά τσίλι στον κόσμο

Ο «Χάρος της Καρολίνα» - Τι συνέβη στον 34χρονο που έφαγε την πιο καυτερή πιπεριά τσίλι στον κόσμο Facebook Twitter
0

Ένας τολμηρός Αμερικανός, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμό κατανάλωσης πιπεριών τσίλι, έφαγε την πιο καυτερή πιπεριά τσίλι στον κόσμο, γνωστή ως ο «Χάρος της Καρολίνα» (Carolina Reaper).

Ο νεαρός κατέληξε στη συνέχεια στα επείγοντα του νοσοκομείου εξαιτίας αφόρητων πονοκεφάλων.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρα Κιλοθουνγκάν Γκουνασεκαράν, του Ιατρικού Κέντρου Μπάσετ της Νέας Υόρκης, που παρουσίασαν την ασυνήθιστη περίπτωση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Case Reports", ανέφεραν ότι το περιστατικό του νέου άνδρα δείχνει ότι μερικές φορές η πιπεριλά τσίλι μπορεί να έχει απρόσμενες παρενέργειες.

Τα πρώτα στομαχικά συμπτώματα του άνδρα άρχισαν αμέσως αφότου έφαγε το τσίλι και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε έντονο πόνο στο λαιμό και σε τρομερούς απανωτούς πονοκεφάλους, που κρατούσαν για μερικά δευτερόλεπτα αλλά επί αρκετές μέρες.

Η τομογραφία στο νοσοκομείο έδειξε ότι αρκετές αρτηρίες του εγκεφάλου του άνδρα είχαν περισταλεί. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πρόσκαιρη στένωση των αρτηριών, η οποία συχνά συονδεύεται από δυνατούς πονοκεφάλους. Μερικές φορές προκαλείται ως παρενέργεια μετά τη λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών.

Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω σύνδρομο προκαλείται μετά από κατανάλωση τσίλι. Στο παρελθόν το πιπέρι καγιέν (που προέρχεται από την πιπεριά καγιέν, ένα είδος πιπεριάς τσίλι) έχει συνδεθεί με την ξαφνική στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και την πρόκληση εμφράγματος.

Τα συμπτώματα του άνδρα υποχώρησαν μόνα τους και μια νέα τομογραφία μετά από πέντε εβδομάδες έδειξε ότι οι αρτηρίες του είχαν επανέλθει στην κανονική διάμετρό τους.

Η πιπεριά τσίλι, γνωστή και ως σκέτα τσίλι, οφείλει την καυτερή γεύση της στις ουσίες καψαϊκίνες και σε ορισμένα άλλα χημικά, τα καψαϊκινοειδή. Οι πιπεριές τσίλι προήλθαν από τη Νότια Αμερική και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο Σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πιπεριών τσίλι είναι η Ινδία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Διεθνή / Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ηλικία του ή τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στα χέρια του το όπλο
LIFO NEWSROOM