No.1

Ο Ερντογάν ζητά ανταλλαγή των «8» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ο Ερντογάν ζητά ανταλλαγή των «8» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Facebook Twitter
0

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που μεταδόθηκε απευθείας ταυτόχρονα από τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, ενόψει των πρόωρων εκλογών, έδωσε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζήτησε μεταξύ άλλων ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. 

«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων. Πρέπει να ερωτηθεί η Ελλάδα τι κάνει γι' αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Βάρνα, όπου ετέθη το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, επανέλαβε την τοποθέτηση της Τουρκίας στη Βάρνα, όταν έθεσε το θέμα των 8 που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα: «Εμείς δεν καταφέρνουμε να το εξηγήσουμε στην Ελλάδα. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Η Ελλάδα έγινε πρώτος σταθμός για τα μέλη της FETÖ (σ.σ. την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) που διαφεύγουν στην Ευρώπη. Αυτοί που διαφεύγουν πρώτα περνάνε από την Ελλάδα και μετά πηγαίνουν σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης. Πρώτα να λύσετε αυτό. Ξέρετε ότι αντιμετωπίζουμε θέμα. Στην πραγματικότητα εσείς μας βάζετε σε δύσκολη θέση. Εμείς θέλουμε να τα διευκολύνουμε τα πράγματα, εσείς δεν είστε σε αυτό το σημείο».

Επίσης ισχυρίστηκε ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς περιστατικό το οποίο είχε διαψεύσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες.

«Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (...). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (...). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη», είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε «λάθη» που έδιωξαν την ελληνική μειονότητα από την Κωνσταντινούπολη: «Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): "Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα". Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».

Με πληροφορίες από Σκάι και ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM