Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο.

 

Το βίντεο όπου εμφανίζεται ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι προβλήθηκε σήμερα από την τζιχαντιστική οργάνωση.

 

Η ημερομηνία κατά την οποία γυρίστηκε το βίντεο δεν είναι γνωστή, ωστόσο ο αλ Μπαγκντάντι δηλώνει ότι η «μάχη για τη Μπαγούζ έχει τώρα τελειώσει», αναφερόμενος στο τελευταίο προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία, που έπεσε την 23η Μαρτίου του 2019.

 

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εξυμνεί το μακελειό στη Σρι Λάνκα γεγονός που συνηγορεί στο ότι η βιντεοσκόπηση είναι πρόσφατη.

 

Πριν από ένα μήνα, ο πρεσβευτής Τζέιμς Τζέφρι, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ αρμόδιος για τον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, είχε υπογραμμίσει πως ο εντοπισμός του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον.

 


Οι ΗΠΑ έχουν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι από το 2011 στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή το θάνατό του.

 

Τον Ιούλιο του 2014, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους είχε καλέσει τους απανταχού Μουσουλμάνους να μεταναστεύσουν στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χαρακτήρισε ως «Σπίτι του Ισλάμ».

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ