Ντράγκι: «Η Ιταλία είναι κοσμικό όχι θρησκευτικό κράτος», η απάντηση στο Βατικανό που ζητά αλλαγές στο νομοσχέδιο κατά της ομοφοβίας

Αντιδράσεις από το Βατικανό για νόμο κατά της ομοφοβίας- Η Ιταλία είναι κοσμικό όχι θρησκευτικό κράτος, απαντά ο Ντράγκι Facebook Twitter
EPA
0

Το Βατικανό με γραπτό αίτημα του ζητά την μερική αλλαγή του νομοσχεδίου κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να απαντά άμεσα πως «Το ιταλικό κράτος είναι κοσμικό και όχι θρησκευτικό».

Πρόκειται για τον «νόμο Τζαν» που κατέθεσε βουλευτής της ιταλικής κεντροαριστεράς και στηρίζεται δυναμικά από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια και την Ιταλική Αριστερά.

Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. Ο νόμος συζητείται τις ημέρες αυτές στην ιταλική Γερουσία, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από την Βουλή της Ρώμης.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, με επιστολή του, το αρμόδιο «υπουργείο» της Αγίας Έδρας, διαμαρτυρήθηκε προς την ιταλική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι το σχέδιο αυτό νόμου περιορίζει την ελευθερία των καθολικών σχολείων και αμφισβητεί την μέχρι τώρα ιδέα της οικογένειας.

Το κύριο, νομικό επιχείρημα που προβάλλεται, είναι ότι το μέτρο αυτό παραβιάζει την επίσημη συνθήκη μεταξύ Αγίας Έδρας- ιταλικού κράτους.

«Δεν νομίζω ότι κανείς, πλέον, θέλει να διδάσκει την ομοφοβία. Πρέπει κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του και του σεξουαλικού του προσανατολισμού, να είναι ισότιμο μέλος του σχολείου του και της κοινωνίας, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς ρατσισμό ή ομοφοβία», δήλωσε χθες ο εμπνευστής του νόμου, Αλεσάντρο Τζαν, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

O συγκεκριμένος νόμος, ουσιαστικά, επεκτείνει την νομοθεσία κατά του ρατσισμού και στην τιμωρία και πρόληψη της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως «Το ιταλικό κράτος είναι κοσμικό και όχι θρησκευτικό. Το κοινοβούλιο είναι ελεύθερο να προχωρεί σε συζητήσεις.

»Το πολίτευμά μας περιέχει κάθε εγγύηση ώστε να επαληθεύεται ότι όλοι οι νόμοι σέβονται πάντα τις συνταγματικές αρχές και τις διεθνείς δεσμεύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το Σύμφωνο με την Εκκλησία».

Συνέχισε δε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναφερθεί στην ουσία της συζήτησης. «Αυτή είναι η φάση του κοινοβουλίου, όχι της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια θα προσπαθήσουν, τώρα, να επισπεύσουν την όλη διαδικασία έγκρισης του «νόμου Τζαν» κατά της τρανσφοβίας και της ομοφοβίας, στην γερουσία της Ρώμης.

Πρόκειται να ζητήσουν, ουσιαστικά, να ψηφιστεί άμεσα το ίδιο κείμενο που ενέκρινε ήδη η βουλή, έστω και αν η τελική υπερψήφιση από τους γερουσιαστές, βάσει των πολιτικών ισορροπιών, δεν θεωρείται δεδομένη.

Σήμερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, θα αναφερθεί στο όλο θέμα, κατά την παρέμβασή του στο κοινοβούλιο, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνεται δε, ότι είναι η πρώτη φορά που η Αγία Έδρα προχωρεί σε επίσημη ,γραπτή διαμαρτυρία, με αναφορά στην συνθήκη αλληλοαναγνώρισης με το ιταλικό κράτος, η οποία υπεγράφη το 1929 από τον Μπενίτο Μουσολίνι και επικαιροποιήθηκε το 1984, επί πρωθυπουργίας του Μπετίνο Κράξι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρισε η Σεούλ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πλημμύρισε η Σεούλ

Σήμερα: Πλημμύρισε η Σεούλ • • • η Apple συμμορφώνεται με τις κινεζικές απαιτήσεις • • • κυρώσεις κατά της Τουρκίας; • • • κύριε αστυνόμε, δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι • • • η μεγάλη ανησυχία για τους ημιαγωγούς • • • υποχρεωτικά μαθήματα σεξουαλικής συναίνεσης για ποδοσφαιριστές
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ