Νιγηρία: Θα παρέχει δωρεάν καισαρικές τομές στις ευάλωτες γυναίκες

Νιγηρία: Δωρεάν οι καισαρικές στις ευάλωτες και φτωχές γυναίκες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Η Νιγηρία ανακοίνωσε ότι οι επείγουσες καισαρικές τομές θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στις «φτωχές και ευάλωτες» γυναίκες, στα πλαίσια ενός φιλόδοξου σχεδίου για να μειωθεί ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στον τοκετό.

Με 1.047 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο και η έλλειψη πρόσβασης σε καισαρικές τομές θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερος συντελεστές του προβλήματος. 

Όπως αναφέρει το BBC, πολλές έγκυες γυναίκες, ιδίως στην αγροτική Νιγηρία, αδυνατούν να λάβουν την επείγουσα ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται, εν μέρει λόγω του κόστους.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να χάσει τη ζωή της απλώς και μόνο επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα καισαρικής τομής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μοχάμεντ Πάτε, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ισχυρή κίνηση».

Η τιμή μίας καισαρικής τομής παρουσιάζει κάποιες μεταβολές ανάλογα με την περιοχή της Νιγηρίας, αλλά κατά μέσο όρο κοστίζει περίπου 60.000 νάιρα ή 33 ευρώ, καθιστώντας την επέμβαση υπερβολικά ακριβή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Άλλωστε, πάνω από το 40% των Νιγηριανών ζουν κάτω από το διεθνές όριο της ακραίας φτώχειας, που έχει οριστεί στα 2,15 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Νιγηρίας.

Η καινοτόμος πρωτοβουλία για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, που τέθηκε σε εφαρμογή την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, θα επιτρέπει πλέον σε όλες τις γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις να έχουν πρόσβαση σε καισαρικές τομές στα δημόσια νοσοκομεία.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος, πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας της χώρας.

«Γκρεμίζοντας τα οικονομικά εμπόδια για αυτή τη σωτήρια διαδικασία, διασφαλίζουμε ότι καμία γυναίκα που έχει ανάγκη δε θα στερηθεί την κρίσιμη φροντίδα λόγω κόστους», πρόσθεσε Πάτε. 

Όπως διευκρίνισε στο BBC σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργείου υγείας της χώρας, δωρεάν επεμβάσεις θα παρέχονται μόνο στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με τα νοσοκομεία να αποφασίζουν κατά πόσο κάποια μητέρα πληρεί τις προϋποθέσεις. 

Η καισαρική τομή θεωρείται απαραίτητη για έναν υγιή τοκετό στις περιπτώσεις όπου η λεκάνη της γυναίκας είναι πολύ μικρή, το μωρό βρίσκεται σε οσφυϊκή θέση ή είναι πολύ μεγάλο για να εξέλθει από τον γεννητικό σωλήνα.

Χωρίς εξωτερική παρέμβαση, ένα αποφραγμένο βρέφος μπορεί να προκαλέσει θανάσιμη ζημιά στη μήτρα ή να προκαλέσει ρήξεις που προκαλούν ολέθρια αιμορραγία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM