Νιγηρία: Πανεπιστήμιο έψαχνε τις γυναίκες και «έκοβε» από τις εξετάσεις όσες δεν φορούσαν σουτιέν

Νιγηρία: Πανεπιστήμιο έψαχνε τις γυναίκες και «έκοβε» από τις εξετάσεις όσες δεν φορούσαν σουτιέν Facebook Twitter
Χωρίς σουτιέν, δεν έχει εξετάσεις για τις γυναίκες σε πανεπιστήμιο της Νορβηγίας / Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Νιγηρία η δημοσιοποίηση βίντεο που καταγράφει φοιτήτριες να υφίστανται σωματικούς ελέγχους από μέλη του πανεπιστημιακού προσωπικού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φορούν σουτιέν, πριν τους επιτραπεί η είσοδος σε αίθουσα εξετάσεων.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Olabisi Onabanjo στην πολιτεία Όγκουν, στη νοτιοδυτική Νιγηρία. Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφονται γυναίκες υπάλληλοι του ιδρύματος να αγγίζουν το στήθος φοιτητριών που περιμένουν στην ουρά για να συμμετάσχουν σε εξέταση.

Το πανεπιστήμιο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό, ωστόσο η πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης, Muizz Olatunji, υπερασπίστηκε την πολιτική ενδυματολογικού κώδικα που εφαρμόζει το ίδρυμα, δηλώνοντας στην πλατφόρμα X πως στόχος είναι η «διατήρηση ενός σεβαστού και χωρίς περισπασμούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».

Όπως ανέφερε, η πολιτική αυτή δεν είναι νέα και η ένωση συνεργάζεται με τη διοίκηση για την εύρεση εναλλακτικών τρόπων επιβολής της, «μέσα από αξιοπρεπείς και σεβαστές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε φοιτητές και προσωπικό». Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευσε και τον σχετικό κανονισμό, ο οποίος απαγορεύει κάθε ένδυμα «που μπορεί να προκαλέσει την άσεμνη επιθυμία του ίδιου ή του αντίθετου φύλου».

Η πρακτική έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Haruna Ayagi, υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Network, δήλωσε στο BBC πως η συμπεριφορά αυτή συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των φοιτητριών, υπογραμμίζοντας ότι «αδικαιολόγητες σωματικές επαφές μπορούν να οδηγήσουν σε νομικές ενέργειες». Όπως τόνισε, «το πανεπιστήμιο σφάλλει υιοθετώντας τέτοιες μεθόδους για την καταπολέμηση της άσεμνης ενδυμασίας».

«Δεν είναι θρησκευτικό ίδρυμα, αλλά μας ελέγχουν διαρκώς»

Μια φοιτήτρια, η οποία μίλησε στο BBC υπό καθεστώς ανωνυμίας, κατήγγειλε ότι το πανεπιστήμιο εφαρμόζει αυστηρό ηθικό κώδικα, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για θρησκευτικό ίδρυμα. Όπως είπε, οι φοιτήτριες βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο για την εμφάνισή τους.

Το Πανεπιστήμιο Olabisi Onabanjo ιδρύθηκε το 1982 με την ονομασία Κρατικό Πανεπιστήμιο Όγκουν και έλαβε το σημερινό του όνομα το 2001, προς τιμήν του πρώην κυβερνήτη της πολιτείας, Olabisi Onabanjo.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM
Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM