Νετανιάχου: Σε έναν χρόνο η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Νετανιάχου: Σε έναν χρόνο η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ Facebook Twitter
EPA/RONEN ZVULUN
0

Σε έναν χρόνο, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα απ' ότι προβλεπόταν, ενδέχεται να έχουν μεταφέρει οι ΗΠΑ την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δηλώσεις του, τις οποίες επικαλούνται πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Η πρεσβεία θα μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ πιο γρήγορα από αυτό που πιστεύατε, σίγουρα σε έναν χρόνο», δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ινδία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι η μεταφορά της πρεσβείας αναμένεται να γίνει έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε στις 6 Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανακοίνωσε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση αυτή επιδοκιμάστηκε ως «ιστορική» από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ καταδικάστηκε από τους Παλαιστίνιους και από πολύ μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε μια αναζωπύρωση της έντασης. Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι, με τον τελευταίο την περασμένη Δευτέρα, όπως και ένας Ισραηλινός, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 6 Δεκεμβρίου.

Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν στην απόφαση του Τραμπ μια ρήξη με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες η Ουάσινγκτον και την άρνηση των διεκδικήσεών τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει και έχει υπό την κατοχή του το Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να την κάνουν πρωτεύουσα του κράτους που επιδιώκουν να ιδρύσουν.

Η ανακοίνωση αυτή συνιστά εξάλλου στα δικά τους μάτια την πιο έκδηλη ένδειξη της φιλοϊσραηλινής θέσης που έχει πάρει ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Γαβουνέλη: «Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί;»

Οπτική Γωνία / Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί

Μιλά στη LiFO η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ