Νέα δολοφονία πολιτικού στο Μεξικό λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Νέα δολοφονία πολιτικού στο Μεξικό λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες Facebook Twitter
EPA (φωτογραφία αρχείου)
0

Ένας ακόμη πολιτικός δολοφονήθηκε στο Μεξικό την Πέμπτη, καθώς η βία μοιάζει να κλιμακώνεται ενόψει των εθνικών και τοπικών εκλογών της 1ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Αλεχάντρο Τσάβες Σαβάλα, έναν δήμαρχο που διεκδικούσε την επανεκλογή του στο αξίωμα.

Πρόκειται για τον δεύτερο φόνο πολιτικού μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την εκτέλεση υποψήφιου για το ομοσπονδιακό Κογκρέσο με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του καθώς έβγαζε μια σέλφι μαζί με έναν υποστηρικτή του.

Τουλάχιστον 113 πολιτικοί έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που καθιστά αυτή την προεκλογική περίοδο ως την πιο αιματηρή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. 

Ήδη καταγραφόταν στην κοινή γνώμη ευρεία απογοήτευση για την αδυναμία του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) να αντιμετωπίσει τη βία, που έχει φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο, να κάμψει τη διαφθορά και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Αναλυτές αποδίδουν σε αυτούς τους λόγους το ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει μετατραπεί σε φαβορί, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεχάντρο Τσάβες Σαβάλα, μέλος της συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς της οποίας ηγείται το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN), υπέκυψε στα τραύματά του στην εντατική του νοσοκομείου όπου διακομίστηκε, ανέφερε μέσω Twitter ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μιτσοακάν, Σιλβάνο Αουρεόλες.

Ο κυβερνήτης απαίτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του δημάρχου και πρόσθεσε ότι οι αρχές διενεργούν έρευνα για την επίθεση, στην οποία τραυματίστηκε επίσης η σύζυγος του τοπικού πολιτικού.

Η είδηση της δολοφονίας του Τσάβες Σαβάλα ακολούθησε αυτήν της εξαφάνισης του Ισμαέλ Αγκίρε Ροντρίγκες, υποψήφιου δημάρχου της πόλης Ναδαδόρες, στην Πολιτεία Κοαουίλα. Ο Αγκίρε εξαφανίστηκε μέρα μεσημέρι την Τρίτη όταν βγήκε για να αγοράσει ποτά, ανέφεραν μεξικανικά ΜΜΕ.

Ο Φερνάνδο Πουρόν, υποψήφιος του PRI, δολοφονήθηκε την Παρασκευή στην Κοαουίλα, όταν ένας γενειοφόρος άνδρας τον πυροβόλησε από πίσω στο κεφάλι καθώς χαιρετούσε υποστηρικτές του έπειτα από ένα ντιμπέιτ στην πόλη Πιέδρας Νέγρας, στο βόρειο Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Η σοκαριστική σκηνή καταγράφηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την Etellekt, εταιρεία συμβούλων για θέματα ασφαλείας με έδρα τη μεξικανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον 113 υποψήφιοι και πολιτικοί έχουν δολοφονηθεί από τον Σεπτέμβριο. Πολλά θύματα είχαν θέσει υποψηφιότητα για θέσεις της αυτοδιοίκησης.

«Ο κίνδυνος στο εξής» είναι πως θα υπάρχει μεγάλος «δισταγμός» ως προς τη συμμετοχή στα κοινά, ιδίως τη διεκδίκηση αυτοδιοικητικών αξιωμάτων, διότι αυτό «έχει γίνει πολύ επικίνδυνο» πλέον, σχολίασε ο Μάικλ Λετιέρι, αμερικανός ιστορικός που εργάζεται στο Κέντρο Σπουδών για τις ΗΠΑ και το Μεξικό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM