«Μπράβο» Νετανιάχου στον ισραηλινό στρατό μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με 16 νεκρούς Παλαιστίνιους

«Μπράβο» Νετανιάχου στον ισραηλινό στρατό μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με 16 νεκρούς Παλαιστίνιους Facebook Twitter
EPA/JIM HOLLANDER
0

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε το Σάββατο τον στρατό για τη «φύλαξη των συνόρων της χώρας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πηρά.

«Μπράβο στους στρατιώτες μας», είπε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση του.

«Το Ισραήλ δρα σθεναρά και με αποφασιστικότητα για την προστασία της κυριαρχίας του και την ασφάλεια των πολιτών του», υπογράμμισε.

Την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ στο πλαίσιο της κινητοποίησης «της μεγάλης πορείας για την επιστροφή», που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Το κίνημα διαμαρτυρίας προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν «το δικαίωμα επιστροφής» των παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών. Σύμφωνα με το στρατό, διαδηλωτές προσπάθησαν να καταστρέψουν τον συνοριακό φράκτη και να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων 758 από πραγματικά πυρά κατά τις συγκρούσεις. Δεν υπήρξε νεκρός ή τραυματίας από την ισραηλινή πλευρά.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για δυσανάλογη χρήση βίας, καταγγέλλοντας ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια σε διαδηλωτές χωρίς να αποτελούν απειλή, ενώ οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναρωτιούνται για τη χρήση πραγματικών πυρών.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε το Σάββατο μέρα εθνικού πένθους επιρρίπτοντας στο Ισραήλ την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τα γεγονότα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι συλλαμβάνονται από την υπηρεσία Μετανάστευσης υπό την προεδρία Τραμπ;

Διεθνή / Ποιοι συλλαμβάνονται από την υπηρεσία Μετανάστευσης υπό την προεδρία Τραμπ;

Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, στο στόχαστρο βρίσκονται όχι μόνο εγκληματίες αλλά και μετανάστες εργάτες, φοιτητές ακτιβιστές, ακόμη και τουρίστες με ζητήματα βίζας
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία υπόσχεται σε Αφρικανούς δουλειά και τελικά βρίσκονται να πολεμούν στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία υπόσχεται σε Αφρικανούς εργασία, αλλά βρίσκονται να πολεμούν στην Ουκρανία

Αφρικανοί, παρασυρμένοι από υποσχέσεις καλών μισθών, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο - Αποκαλύψεις για στρατολογήσεις, εξαπατήσεις και θύματα από χώρες όπως το Καμερούν και η Σενεγάλη
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο του μηνύματος στη Βόρεια Θάλασσα σε ένα μπουκάλι λύθηκε μετά από 47 χρόνια

Διεθνή / Το μυστήριο του μηνύματος στη Βόρεια Θάλασσα σε ένα μπουκάλι λύθηκε μετά από 47 χρόνια

Δύο φίλες εντόπισαν σε σουηδικό νησί ένα ξεθωριασμένο σημείωμα του 1978 και, με τη βοήθεια του BBC, αποκάλυψαν την ιστορία ενός χαμένου ναυτικού και της ζωής του στη Βόρεια Θάλασσα
LIFO NEWSROOM