Εντείνεται η πίεση στον Μπόρις Τζόνσον, καθώς η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας ξεκίνησε έρευνα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης στην πρωθυπουργική κατοικία, αναφέροντας πως υπάρχουν λόγοι για υποψίες περί διάπραξης παράβασης.

 

Η έρευνα θα εξακριβώσει αν οι όποιες συναλλαγές σχετικά με τις εργασίες στην πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ εμπίπτουν στο καθεστώς που ρυθμίζει η επιτροπή και αν η χρηματοδότηση δηλώθηκε, όπως απαιτείται.

 

Αν η επιτροπή διαπιστώσει ότι διαπράχθηκε παράβαση και ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, τότε μπορεί να επιβάλει πρόστιμο, ή να παραπέμψει την υπόθεση στην αστυνομία.Σε ερώτηση για το ποιος πλήρωσε τον αρχικό λογαριασμό για την ανακαίνιση, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο ίδιος κάλυψε τις δαπάνες και πως συμμορφώθηκε πλήρως με τον κώδικα δεοντολογίας.

 

«Η απάντηση είναι ότι εγώ έχω καλύψει το κόστος», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, απαντώντας σε ερωτήσεις του ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

 

Τον προηγούμενο μήνα, όταν ρωτήθηκε για την ανακαίνιση, η εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε πως όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται σωστά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια του κόμματος των Συντηρητικών για αυτό τον σκοπό.

 

Ο Μπόρις Τζόνσον λαμβάνει κάθε χρόνο 30.000 λίρες (42.000 δολάρια) για τη συντήρηση και την επίπλωση της επίσημης πρωθυπουργικής κατοικίας. Οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη πρέπει να καλύπτεται από τον ίδιο.

 

Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως ο Τζόνσον κάλυψε το κόστος των εργασιών, που φέρεται ότι έφτασε τις 200.000 λίρες (280.000 δολάρια). Όμως, δεν είναι σαφές αν αρχικά η ανακαίνιση χρηματοδοτήθηκε από κάποιου είδους δάνειο. Με βάση τους κανόνες για τη χρηματοδότηση των πολιτικών, ο Τζόνσον θα έπρεπε να το είχε δηλώσει αυτό.

 

Οι επικριτές του υποστηρίζουν πως αν τα κονδύλια προέρχονται από χρηματοδότη του κόμματος, τότε αυτό εγείρει ερωτήματα περί άσκησης επιρροής.

 

Ο Τζόνσον ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο αν η ανακαίνιση χρηματοδοτήθηκε από τον Ντέιβιντ Μπράνλοου, χρηματοδότη των Συντηρητικών. «Η απάντηση είναι ότι εγώ κάλυψα το κόστος», απάντησε ο πρωθυπουργός.

 

Με πληροφορίες από Reuters