Μπαρνιέ: «Στην τελική φάση» οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Μπαρνιέ: «Στην τελική φάση» οι διαπραγματεύσεις για το Brexit Facebook Twitter
0

Στην τελευταία φάση τους μπαίνουν οι συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει του Brexit, τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

«Οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν τώρα στην τελική φάση. Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση» είπε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ.

«Θα εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις συνομιλίες.

«Οι πράξεις μας μιλούν περισσότερο από τα λόγια. Είμαστε εδώ, θα δω και πάλι τον Μισέλ Μπαρνιέ (...) την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε ο Ράαμπ, ο οποίος αντικατέστησε τον περασμένο Ιούλιο τον Ντέιβιντ Ντέιβις. 

Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο «αν έχουμε αυτή τη φιλοδοξία, τον πραγματισμό και την ενέργεια και από τις δύο πλευρές».

«Υπάρχουν ακόμη χάσματα, είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση γύρω από αυτά», παραδέχτηκε. Πρόσθεσε ότι θέλει οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στα θέματα για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί μια λύση σε τεχνικό επίπεδο.

Καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει οριστεί για τα τέλη Μαρτίου του 2019, κάθε οριστική απόφαση για το είδος της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους ώστε να υπάρχει χρόνος για την επικύρωση μιας συμφωνίας από τα κοινοβούλια.

«Μπορεί να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά όχι πολύ αργότερα» από αυτήν την ημερομηνία, προειδοποίησε σήμερα ο Μπαρνιέ.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής επανέλαβε ότι εργάζεται «για να οργανώσει μια τακτική αποχώρηση» και εμφανίστηκε εκνευρισμένος από τις απειλές που εκτοξεύονται από το Λονδίνο.

«Ακούω πολύ τη συζήτηση στη Βρετανία για το no deal (σ.σ. την αποχώρηση χωρίς συμφωνία) και βλέπω μάλιστα να αναπτύσσεται κατά τρόπο κάπως εμφατικό αυτό το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αν δεν υπάρξει συμφωνία, σχολίασε, τονίζοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί».

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι «ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία» θα ήταν «μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή ενότητα», εκτιμώντας ότι η χώρα του θα έφευγε ούτως ή άλλως αλλά οι συνέπειες για την ΕΕ θα ήταν σοβαρές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM
«Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / «Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1975 στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέχρι τη φετινή διοργάνωση του WorldPride, η queer κοινότητα της Ουάσιγκτον αντιστέκεται στην καταστολή και απαντά με ορατότητα, πολιτισμό και διεκδίκηση
LIFO NEWSROOM