Μπάιντεν: «Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, φορέστε μάσκα»

Μπάιντεν: «Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, φορέστε μάσκα» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η χρήση της μάσκας «δεν αποτελεί πολιτική στάση», είπε σήμερα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «εκλιπαρώντας» τους Αμερικανούς να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους άλλους από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, φορέστε μάσκα. Κάντε το για τον εαυτό σας. Κάντε το για τον γείτονά σας. Η χρήση της μάσκας δεν είναι πολιτική στάση, όμως είναι ένας καλός τρόπος να αρχίσει να ενώνεται η χώρα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, από το Ουίλμιγκτον, στο Ντέλαγουερ, προσθέτοντας πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αλλάξει τελείως την πορεία της πανδημίας, αμέσως μόλις ορκιστεί.

«Ο σκοπός της μάσκας δεν είναι να καταστήσει τη ζωή μας λιγότερο άνετη ή να μας αφαιρέσει κάτι», τόνισε ο Δημοκρατικός, την ώρα που πολλοί υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκτιμούν ότι η υποχρέωση να φοράει κανείς μάσκα παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματά τους. Στόχος είναι, αντιθέτως, να «επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα», υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας «συμβουλευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από επιστήμονες και ειδικούς της δημόσιας υγείας», σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας Covid-19 στη χώρα του, της πλέον πληγείσας χώρας παγκοσμίως. Αυτή η επιτροπή θα βοηθήσει στο να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης, που θα ακολουθήσει μετά την ορκωμοσία του, την 20η Ιανουαρίου του 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε λεπτομέρειες του σχεδίου του, επαναλαμβάνοντας τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του στον τομέα της υγείας: εκστρατεία μαζικής διεξαγωγής γρήγορων τεστ, προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες για ένα μελλοντικό εμβόλιο, αύξηση της παραγωγής προστατευτικών εξοπλισμών και οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των σχολείων.

«Μόλις είχαμε καλά νέα σε αυτή μάχη με την ανακοίνωση ότι καταγράφηκε πρόοδος για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε μετά την είδηση από τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους είναι «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%».

Ο Τζο Μπάιντεν, εντούτοις, υπογράμμισε ότι αξιόπιστο εμβόλιο δεν θα διανεμηθεί μαζικά παρά έπειτα από μήνες. «Ένας πολύ σκοτεινός χειμώνας βρίσκεται ενώπιόν μας», προειδοποίησε ο εκλεγμένος πρόεδρος, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ που πάντα υποβάθμιζε την πανδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM