Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τα Χριστούγεννα: Ειρήνη στον κόσμο και ιδίως στη Συρία

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τα Χριστούγεννα: Ειρήνη στον κόσμο και ιδίως στη Συρία Facebook Twitter
0

Μια ελπίδα για την ειρήνη σε έναν κόσμο που απειλείται από τους πολέμους και την τρομοκρατία πρόσφερε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος καλώντας τους πιστούς να θυμούνται τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και όσους πλήττονται από την οικονομική αστάθεια που προκαλείται από την "ειδωλολατρία του χρήματος".


Στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το αποκαλούμενο Urbi et orbi ("Στην πόλη και την οικουμένη") ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να βρουν το θάρρος και να αφήσουν στην άκρη το μίσος ώστε "να γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία" τους.


"Ειρήνη σ' εκείνους που έχασαν ένα αγαπητό πρόσωπό τους ως αποτέλεσμα των βάρβαρων τρομοκρατικών πράξεων που έσπειραν τον φόβο και τον θάνατο στις καρδιές τόσων πολλών χωρών και πόλεων" είπε ο ποντίφικας απευθυνόμενος στους 40.000 πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγ. Πέτρου, στο Βατικανό.


"Ήρθε ο καιρός να σιγήσουν οριστικά τα όπλα και η διεθνής κοινότητα να ενεργοποιηθεί για να φτάσουμε σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων" στη Συρία, συνέχισε. Στη χώρα αυτή "χύθηκε πάρα πολύ αίμα", υπογράμμισε. "Ιδίως στο Χαλέπι, θέατρο μιας από τις βαρβαρότερες μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να διασφαλιστεί η παροχή βοήθειας" στους αμάχους, με σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο, τόνισε.


Η καθολική κοινότητα του Χαλεπιού θα τελέσει σήμερα την πρώτη χριστουγεννιάτικη λειτουργία μετά από πέντε χρόνια, στον καθεδρικό του Αγίου Ηλία, στην Παλαιά Πόλη. Κάποιοι πιστοί ανέλαβαν μάλιστα να καθαρίσουν τον ναό και να κατασκευάσουν μια φάτνη.


Ο πάπας Φραγκίσκος είπε επίσης ότι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να αποτελέσουν μια έμπνευση για όλους ώστε να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς, όπως τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και εκείνους που έχουν πληγεί από κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές. "Ειρήνη σε εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας των οικονομικών φιλοδοξιών των λίγων, εξαιτίας της απληστίας και της λατρείας του χρήματος, που οδηγεί στη σκλαβιά" είπε.


Ο ποντίφικας ζήτησε επίσης να μπει ένα τέλος στην "φονταμενταλιστική τρομοκρατία" στη Νιγηρία, να παύσουν οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, να υπάρξει αρμονία στην Κολομβία και να σταματήσουν οι διαμάχες στη Μιανμάρ και την κορεατική χερσόνησο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM