Μιανμάρ: Πάνω από 500 πολίτες έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα- Έφηβοι στα θύματα

Μιανμάρ: Περισσότεροι από 500 πολίτες έχουν σκοτωθεί μετά το πραξικόπημα- Φοιτητές και έφηβοι ανάμεσά τους Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Περισσότεροι από 500 πολίτες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ΜΚΟ.

 

«Έχουμε επιβεβαιώσει 510 θανάτους», ανακοίνωσε η Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, αλλά προειδοποίησε ότι στην πραγματικότητα ο απολογισμός «πιθανόν είναι πολύ πιο υψηλός», καθώς αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες.

 

Ο απολογισμός ήταν εξαιρετικά βαρύς το Σάββατο, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 110 πολίτες, ανάμεσά τους επτά ανήλικοι. Παρά την ολοένα πιο φονική καταστολή, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους ξανά τη Δευτέρα. Δεκατέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν, κυρίως στον ανατολικό τομέα της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

 

Σε κηδείες θυμάτων των τελευταίων ημερών συγκεντρώθηκαν πλήθη γύρω από τα φέρετρα, με πολλούς να κάνουν τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό με υψωμένα τα τρία δάχτυλα, ένδειξη εναντίωσης στο στρατιωτικό καθεστώς.

 

Αντιδρώντας σε αυτό το λουτρό αίματος, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η συμφωνία- πλαίσιο για το εμπόριο και τις επενδύσεις, που είχε συναφθεί το 2013 ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μιανμάρ. Αυτή η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ ωσότου αναλάβει νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

 

Η Γαλλία καταδίκασε την «τυφλή και φονική βία» της στρατιωτικής χούντας και αξίωσε να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», ιδίως η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που παραμένει υπό κράτηση. Η Βρετανία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, κεκλεισμένων των θυρών.

 

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα και ισχυρότερη δέσμευση για την άσκηση πίεσης στη στρατιωτική χούντα. Η Κίνα και η Ινδία αρνούνται να καταδικάσουν επίσημα το πραξικόπημα στη Μιανμάρ. Η Ρωσία εξέφρασε ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών, αλλά τόνισε πως η Μιανμάρ παραμένει «πιστός σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος» με τον οποίο θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ