Μετά την απώλεια του πρίγκιπα Φιλίππου, πληθαίνουν τα σενάρια για τα επόμενα βήματα της βασίλισσας Ελισάβετ.

 

Για περισσότερα από 73 χρόνια ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν το στήριγμα της «Λίλιμπετ», όπως αποκαλούσε την Ελισάβετ, με την οποία πέρασε το τελευταίο διάστημα κλεισμένος στο κάστρο του Ουίνδσορ, για να προφυλαχθούν αμφότεροι από την πανδημία.

 

Ο θάνατός του ήρθε σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για τη βασιλική οικογένεια, με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να διαχειρίζονται μια νέα κρίση, στον απόηχο της συνέντευξης του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ στην Όπρα Γουίνφρι.

 

Τώρα τίθεται τώρα το ερώτημα αν η αειθαλής μονάρχης θα εξακολουθήσει την εκτέλεση των καθηκόντων της ή αν θα ελαχιστοποιήσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, όπως είχε κάνει η βασίλισσα Βικτώρια μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Αλβέρτου, παραχωρώντας στον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, περισσότερες αρμοδιότητες.

 

Όπως επιτάσσει το καθήκον, η Ελισάβετ, η οποία θα γίνει 95 ετών στις 21 Απριλίου, θα πρέπει εφεξής να αντιμετωπίζει μόνη τις όποιες κρίσεις, όπως η πρόσφατη κριτική που άσκησαν ο εγγονός της Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν.

 

Από το 2016 η Ελισάβετ μείωσε βαθμηδόν τις δημόσιες υποχρεώσεις της από 332 σε 283 το 2017, ενώ ο γιος της πρίγκιπας Κάρολος αναλάμβανε σταδιακά ολοένα και ενεργότερο ρόλο (507 εμφανίσεις) και τον Νοέμβριο του 2019 συναντήθηκε με τον πατέρα του στο βασιλικό κτήμα του Σάντριγχαμ για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την καταστροφική συνέντευξη του αδελφού του, πρίγκιπα Άντριου στο ΒΒC. O κεντρικός ρόλος που έπαιξε ο Κάρολος στην απόφαση «περιθωριοποίησης» του Άντριου από το δημόσιο βίο ενέτεινε τις φήμες ότι ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα ενός σύγχρονου «πρίγκιπα – αντιβασιλέα».

 

Όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα, οι αυλικοί εικάζουν ότι θα χρησιμοποιήσει το ορόσημο αυτό για να παραδώσει ουσιαστικά τις ημερήσιες υποθέσεις της μοναρχίας στον Κάρολο, διατηρώντας πάντως τα ηνία.

 

Οι «νόμοι» διαδοχής

 

Σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η διαδοχή στο θρόνο καθορίζεται από την καταγωγή και τους νόμους που θέτει η βρετανική κυβέρνηση. Το κοινοβουλευτικό καταστατικό υπαγορεύει ότι η διαδοχή στον βρετανικό θρόνο επηρεάζεται από τους ακόλουθους παράγοντες: καταγωγή, νομιμότητα, θρησκεία και φύλο για όποιον γεννήθηκε μετά τις 28 Οκτωβρίου 2011. Ο αρχικός νόμος ανέφερε ότι ο πρωτότοκος γιος υπερισχύει των άλλων τέκνων, αλλά βάσει του νέου,ο νέος οι κληρονόμοι του θρόνου – τόσο άνδρες όσο και γυναίκες – θα καθορίζονται από τη σειρά με την οποία γεννιούνται. Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια, όπως η πριγκίπισσα Σάρλοτ, μπορούν να περιληφθούν στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

 

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ παραιτηθεί ή φύγει από τη ζωή, ο πρίγκιπας Κάρολος θα τη διαδεχθεί στο θρόνο ως μεγαλύτερος γιος της. «Όταν πεθάνει η βασίλισσα, ο πρίγκιπας Κάρολος θα γίνει αυτόματα βασιλιάς», εξήγησε ο καθηγητής του University College London, Ρόμπερτ Χέιζελ στο Insider. «Άρα στη διάρκεια της ζωής του ο Γουίλιαμ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δει τον πατέρα του να στέφεται βασιλιάς. Μόνον αν ο Κάρολος πεθάνει πριν από τη βασίλισσα, θα γίνει ο Γουίλιαμ βασιλιάς μετά τον θάνατό της. Δεν υπάρχει τίποτε να τον εμποδίσει σ’ αυτό εκτός από τυχόν πρόωρο θάνατό του», συμπλήρωσε.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr