Μεγαλώντας ψηλώσατε περισσότερο από τους γονείς σας; Γιατί συμβαίνει αυτό

Μεγαλώντας ψηλώσατε περισσότερο από όσο είναι το ύψος των γονιών σας; Γιατί συμβαίνει αυτό Facebook Twitter
Φωτ.: UNSPLASH
0

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει νέα μελέτη, τα στοιχεία της οποίας φαίνεται να απαντούν στο ερώτημα «γιατί πλέον τα παιδιά γίνονται πιο ψηλά από τους γονείς τους;»

Μέσα στα τελευταία 150 χρόνια το μέσο ύψος των ανθρώπων αυξήθηκε κατά 10 εκατοστά. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε χώρες, όπου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες βιομηχανικά.

Ανέκαθεν, οι ειδικοί υποστήριζαν πως πίσω από την άνοδο αυτή κρύβεται η στροφή των ανθρώπων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην υγιεινή διατροφή. Συνήθεια που υιοθέτησαν από τους γονείς τους και τα παιδιά, τα οποία σήμερα τρέφονται πιο σωστά από ότι στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες γνώριζαν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται στην διατροφική υγεία του σώματος. Αυτές ήταν μόνο ενδείξεις, με νέα έρευνα να εντοπίζει σήμερα τον ακριβή υποδοχέα στον εγκέφαλο. Πρόκειται για τον  υποδοχέα μελανοκορτίνης 3 (MC3R), ο οποίος δίνει σήμα στον εγκέφαλο, ενώ παρακολουθεί τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα. Μέσω του συγκεκριμένου υποδοχέα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ουσιαστικά αποφασίζει πού θα διοχετεύσει τις διαθέσιμες θερμίδες.

Στην περίπτωση που ένα παιδί δεν τρέφεται επαρκώς, τότε ο υποδοχέας αυτός ενεργοποιείται λιγότερο και καθυστερεί την σωματική ανάπτυξη, καθώς η διαδικασία αυτή απαιτεί υψηλές ποσότητες ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα από ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, η ελλιπής διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού ενδέχεται να οφείλεται για διαφορά ύψους 20 εκατοστών μεταξύ των διάφορων εθνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του Imperial College αξιοποίησε στοιχεία από την βρετανική Biobkank, μίας πλατφόρμας – βιβλιοθήκης γενετικών πληροφοριών από 500.000 εθελοντές.

Με πληροφορίες από World Economic Forum

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM