Ιδιόρυθμο να το ασκείς, δύσκολο πλην θεραπευτικό να το υποστείς, κι όμως το μασάζ με μικρούς μπαλτάδες, μια πρακτική εναλλακτικής θεραπείας, σημειώνει αναπάντεχη άνοδο στην Ταϊβάν.
Ασκείται από εξειδικευμένους θεραπευτές που πιέζουν σημεία του σώματος (χέρια, πλάτη, πόδια, κεφάλι), αντί με τα χέρια ή κάποιο άλλο ειδικό βοήθημα, με ατσάλινα κουζινομάχαιρα. «Θα είχα ξεχάσει πως με χτυπούν λεπίδες στο σώμα μου, αν δεν άκουγα το σποραδικό κροτάλισμα των μαχαιριών» αναφέρει, περιγράφοντας στο BBC την εμπειρία της, η Louise Watt που παραδέχεται πως, όπως συμβαίνει σε πολλούς, την πήρε κι εκείνη ο ύπνος κατά τη διάρκεια του μασάζ.
Ενώ φαίνεται επικίνδυνο, το daoliao -που μεταφράζεται ως «μασάζ με μαχαίρι» ή «μαχαιροθεραπεία»- πιστεύεται πως έχει θεραπευτικές δυνατότητες σε σώμα και πνεύμα και αποτελεί μια μορφή κινεζικής ιατρικής ηλικίας άνω των 2.000 χρόνων. Σύμφωνα με αυτούς που το ασκούν, αποδίδεται σε μοναχούς της αρχαίάς Κίνας από τους οποίους ταξίδεψε στην Ιαπωνία πριν από πάνω από μια χιλιετία και στη συνέχεια στην Ταϊβάν.
Κι ενώ σήμερα είναι δύσκολο να το βρει κανείς στην Κίνα ή την Ιαπωνία, καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στην Ταϊβάν όπου οι άνθρωποι το επιλέγουν για να τους ανακουφίσει κάπως από τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής.
Τα μαχαίρια στοχεύουν συγκεκριμένα σημεία πίεσης, ανάλογα με άλλα είδη κινεζικής θεραπείας, όπως ο βελονισμός. Ωστόσο, στην περίπτωση του daoliao οι θεραπευτές θεωρούν πως οι ατσάλινες λεπίδες έχουν μια αόρατη δύναμη.
Οι μασέρ πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, αν δεν έχουν καλή διάθεση, δεν πιάνουν μαχαίρι «ώστε να μη μεταδώσουν την κακή ενέργεια στον πελάτη». Για να διατηρούν την ενέργειά τους καθαρή, όλοι τους ακολουθούν βίγκαν διατροφή, ξυπνούν στις 5 το πρωί και ασκούνται, τόσο σωματικά όσο και με το μαχαίρι τους.
Το κέντρο «Ancient Art of Knife Massage Dao Liao I-Jing» στην Ταϊπέι εκπαιδεύει επαγγελματίες εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Διαθέτει 36 παραρτήματα σε όλη την Ταϊβάν -εκ των οποίων 15 έχουν ανοίξει την τελευταία πενταετία. Εκεί απευθύνονται για εκπαίδευση και άνθρωποι από το εξωτερικό, από την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ έως τη Γαλλία και τον Καναδά.
Σήμερα, όσοι καταφεύγουν στο κρεβάτι των συγκεκριμένων μασέρ, αναζητούν ανακούφιση σε σωματικούς πόνους, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ακόμα και αντιμετώπιση δυσκολιών ψυχολογικής φύσης, όπως ο πόνος ενός χωρισμού.
σχόλια