Μαλαισία: Τέσσερις βορειοκορεάτες αναζητούν οι αρχές για τον φόνο του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Μαλαισία: Τέσσερις βορειοκορεάτες αναζητούν οι αρχές για τον φόνο του Κιμ Γιονγκ Ναμ Facebook Twitter
0

Η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις Βορειοκορεάτες ύποπτοι για τον φόνο του ετεροθαλούς αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν έφυγαν από τη Μαλαισία την ημέρα του φόνου.

 

Οι τέσσερις Βορειοκορεάτες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μαλαισία, αλλά η αστυνομία δεν αποκάλυψε τον προορισμό της πτήσης τους και έκανε μόνο γνωστό ότι βρίσκεται σε συντονισμό με την Ιντερπόλ για τον εντοπισμό τους.

Η μαλαισιανή αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή έναν Βορειοκορεάτη σε σχέση με τον φόνο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ενώ έχουν συλληφθεί επίσης μια Βιετναμέζα και μια Ινδονήσια. Ένας Μαλαισιανός έχει τεθεί υπό κράτηση για να διευκολυνθεί η έρευνα.

 

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα αφού δέχθηκε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μακάο. Νοτιοκορεάτες και αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως δολοφονήθηκε από βορειοκορεάτες πράκτορες που χρησιμοποίησαν, όπως πιστεύεται, ένα δηλητήριο ταχείας δράσης.

 

«Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι (τέσσερις βορειοκορεάτες ύποπτοι) αναχώρησαν από τη χώρα μας την ίδια ημέρα» της δολοφονίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Νουρ Ρασίντ Ισμαήλ.

«Οι τέσσερις ύποπτοι έχουν στην κατοχή τους κανονικά, όχι διπλωματικά διαβατήρια», διευκρίνισε.

«Το επόμενο σχέδιο είναι να τους πιάσουμε. Έχουμε ασφαλώς διεθνή συνεργασία με την Ιντερπόλ», πρόσθεσε.

 

Η μαλαισιανή αστυνομία διευκρίνισε πως η αιτία του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ναμ εξακολουθεί να μην έχει εξακριβωθεί και πως αναμένει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και της νεκροτομής. Χθες ο μαλαισιανός υπουργός Υγείας είχε δηλώσει πως οι εξετάσεις αυτές μπορεί να απαιτήσουν έως δύο εβδομάδες.

 

Μια διπλωματική διένεξη έχει κλιμακωθεί ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Μαλαισία αναφορικά με τη σορό. Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει πως θα απορρίψει την ιατροδικαστική έκθεση της Μαλαισίας και έχει κατηγορήσει τη χώρα αυτή ότι «γίνεται συνεργός έξωθεν δυνάμεων» -- μια καλυμένη αναφορά στην αντίπαλο Νότια Κορέα.

 

Η μαλαισιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον πλησιέστερο συγγενή του Κιμ Γιονγκ Ναμ. «Η σορός πρέπει να αναγνωριστεί. Ο πλησιέστερος συγγενής είναι αυτός που μπορεί να αναγνωρίσει τη σορό», δήλωσε ο Νουρ Ρασίντ.

 

Η αστυνομία έχει δώσει περιθώριο δύο εβδομάδων στους πλησιέστερους συγγενείς του Κιμ για να ζητήσουν τη σορό. Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας είπε σε βουλευτές στη Σεούλ πως ο Κιμ ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του στο κινεζικό έδαφος του Μακάο, υπό την προστασία της Κίνας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα όρια Ινδία-Πακιστάν: Δεκατρεις νεκροί άμαχοι λέει το Νέο Δελχί - Έκρηξη στη Λαχόρη

Διεθνή / Στα όρια Ινδία-Πακιστάν: Δεκατρεις νεκροί άμαχοι λέει το Νέο Δελχί - Έκρηξη στη Λαχόρη

Νέες στρατιωτικές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν στο Κασμίρ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες - Οι εξελίξεις, οι αιτίες της κρίσης και ο κίνδυνος κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 7 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία

Διεθνή / Μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 7 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία

Η μελέτη του Lancet αποκαλύπτει ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί παγκόσμια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας, με ελάχιστη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες.
LIFO NEWSROOM
Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας προσπάθησε πολλές φορές να αποτάξει τον τίτλο του αντιεμβολιαστή, ωστόσο οι πράξεις και τα λόγια του έως σήμερα αποδεικνύουν το αντίθετο
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM