Μακρόν σε Τσίπρα: «Αν μου ζητήσεις φρεγάτες να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω»

Μακρόν σε Τσίπρα: «Αν μου ζητήσεις φρεγάτες να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Την υποστήριξη του στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να διαθέσει γαλλικές φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπενθυμίζεται πως χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στο κείμενο που υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εξέφρασε την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στις προειδοποιήσεις να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Παράλληλα επισήμανε τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές, καλώντας την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο Κορυφής, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησαν πιο σκληρή στάση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ απέναντι στην Τουρκία για να συναντήσουν τον σκεπτικισμό της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Τότε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, φέρεται να είπε: «εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο τον πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε: «Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;»

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους και αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει. Όπως έγινε γνωστό το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες και παρά κάποιες διαφωνίες της Ολλανδίας και της Γερμανίας έγινε αποδεκτό από όλους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM