Λευκορωσία: Μαζική διαδήλωση στο Μινσκ- Ο στρατός ανέλαβε την προστασία των μνημείων

Λευκορωσία: Μαζική διαδήλωση στο Μινσκ- Ο στρατός ανέλαβε την προστασία των μνημείων Facebook Twitter
EPA
0

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μινσκ, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Διαδηλωτές κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία του Μινσκ, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία. Άνθρωποι με σημαίες και πλακάτ βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας την παραίτηση του Λουκασένκο και τη διενέργεια νέων εκλογών.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς μνημείο που ήταν περικυκλωμένο από στρατιώτες, περιγράφει το Reuters. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο στρατός θα αναλάβει την ευθύνη προστασίας των εθνικών μνημείων από τους διαδηλωτές.

Λευκορωσία: Μαζική διαδήλωση στο Μινσκ- Ο στρατός ανέλαβε την προστασία των μνημείων Facebook Twitter
EPA
Λευκορωσία: Μαζική διαδήλωση στο Μινσκ- Ο στρατός ανέλαβε την προστασία των μνημείων Facebook Twitter
EPA

Περιγράφοντας τους διαδηλωτές ως «φασίστες», το υπουργείο ανέφερε ότι τα μνημεία- ιδιαίτερα για τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- είναι ιερά και δεν πρέπει να βεβηλώνονται. «Κατηγορηματικά προειδοποιούμε: σε όποια παραβίαση της ειρήνης και της τάξης σε τέτοια μέρη πλέον θα αντιμετωπιστεί από τον στρατό και όχι την αστυνομία», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας.

Σε άλλη ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας προειδοποίησε ότι οι όποιες διαδηλώσεις άνευ έγκρισης θεωρούνται παράνομες και γνωστοποίησε ότι 22 άνθρωποι συνελήφθησαν μία ημέρα νωρίτερα, όταν μικρότερες διαμαρτυρίες έγιναν σε 55 πόλεις.

Μπορέλ: Κίνδυνος για δεύτερη Ουκρανία 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο η ΕΕ να συνδιαλέγεται με τον Λουκασένκο. 


«Η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξη στην El Pais. «Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και μια διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», πρόσθεσε. 


Ο διάλογος με τον Λουκασένκο πρέπει να συνεχιστεί, υπογράμμισε ο Μπορέλ και έκανε σύγκριση του Λευκορώσου με τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας. «Ο Μαδούρο και ο Λουκασένκο βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε πως εξελέγησαν νόμιμα. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ελέγχουν την κυβέρνηση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρόλο που δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατική νομιμότητά τους», εξήγησε.

Με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM