Λαμίν Γιαμάλ: Κατηγορείται ότι προσέλαβε άτομα με νανισμό για «ψυχαγωγία» στο πάρτι γενεθλίων του

Ο Λαμίν Γιαμάλ κατηγορείται ότι προσέλαβε άτομα με νανισμό για «ψυχαγωγία» στο πάρτι γενεθλίων του Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Αντιδράσεις και πιθανές νομικές συνέπειες αντιμετωπίζει ο 18χρονος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, Λαμίν Γιαμάλ, έπειτα από αναφορές ότι προσέλαβε άτομα με νανισμό για να εμφανιστούν ως διασκεδαστές στο πάρτι των γενεθλίων του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο και παρά το γεγονός ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων στον χώρο ήταν απαγορευμένη, τελικά δεν έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εικόνες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν την άφιξη ατόμων μικρού αναστήματος στην είσοδο του χώρου της εκδήλωσης, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του ισπανικού Συλλόγου Ατόμων με Αχονδροπλασία και άλλες Σκελετικές Δυσπλασίες (ADEE), ο οποίος καταδίκασε την πράξη και προανήγγειλε νομικές και κοινωνικές ενέργειες κατά του παίκτη.

Σε ανακοίνωσή της, η ADEE χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτο», σημειώνοντας ότι «διαιωνίζει στερεότυπα, ενισχύει τις διακρίσεις και προσβάλλει την εικόνα και τα δικαιώματα των ανθρώπων με αχονδροπλασία ή άλλες σκελετικές δυσπλασίες, αλλά και των ατόμων με αναπηρία γενικότερα».

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου, Καρολίνα Πουέντε, «είναι αδιανόητο να συνεχίζονται τέτοια περιστατικά τον 21ο αιώνα, και ακόμη πιο σοβαρό όταν αφορούν δημόσια πρόσωπα όπως ο Λαμίν Γιαμάλ».

Η ADEE υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο γεγονός ή στο άτομο, αλλά είναι βαθύτερα κοινωνικό. Ο οργανισμός, μέλος της ισπανικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Σωματικές και Οργανικές Αναπηρίες (COCEMFE), έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την εξάλειψη της «κουλτούρας αντικειμενοποίησης» των ατόμων με νανισμό.

Μέχρι στιγμής, ο Γιαμάλ και το περιβάλλον του δεν έχουν προχωρήσει σε δημόσια δήλωση ή απάντηση.

Ο νεαρός επιθετικός, που έγινε 18 ετών την Κυριακή, θεωρείται ήδη ένα από τα πιο λαμπρά ταλέντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 15 ετών. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε βασικό στέλεχος, όχι μόνο για την Μπαρτσελόνα, αλλά και την εθνική Ισπανίας, με την οποία κατέκτησε το Euro 2024.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM