Το ηφαίστειο στην ισπανική Λα Πάλμα συνεχίζει να εκρήγνυται με τη λάβα να έχει ήδη φτάσει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

 

Οι αρχές συνέστησαν στους ανθρώπους να περιορίσουν την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους σε μέρη της Λα Πάλμα καθώς το ηφαίστειο Cumbre Vieja συνεχίζει να εκρήγνυται στο νησί.

 

Πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού κάλυψαν τον ουρανό και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αποφάσισαν να άρουν την εντολή παραμονής στο σπίτι που ίσχυε στο Los Llanos de Aridane, στο El Paso και στις περιοχές Tazacorte, μέρη κοντά στο ηφαίστειο που είχαν επηρεαστεί από την κακή ποιότητα του αέρα.

 

Συνέστησαν στους ανθρώπους να συνεχίσουν να αποφεύγουν να περνούν «παρατεταμένο χρονικό διάστημα» έξω, τονίζοντας ότι οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων, πρέπει να παραμείνουν σε κλειστό χώρο.

 

Το ηφαίστειο Cumbre Vieja εξερράγη στις 19 Σεπτεμβρίου και έχει καταστρέψει περισσότερα από 800 κτίρια.

 

Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους στο νησί των περίπου 83.000 κατοίκων.

 

Την Παρασκευή, η λάβα βγήκε από μία νέα οπή του ηφαιστείου, την οποία το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων χαρακτήρισε ως ένα νέο «επίκεντρο έκρηξης». 

 

Το ηφαίστειο γνώρισε «έντονη δραστηριότητα», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μορκουέντε, διευθυντής της επιτροπής αντιμετώπισης της κατάστασης, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. 

 

«Λιγότερο από το 8% του νησιού επηρεάζεται από το ηφαίστειο. Το υπόλοιπο διάγει μια φυσιολογική ζωή», πρόσθεσε.

 

 

Με πληροφορίες του Reuters