Το ψευδοκράτος δηλώνει σχεδόν έτοιμο να αρχίσει το άνοιγμα των Βαρωσίων, στα κατεχόμενα της Κύπρου.

 

Δηλώσεις για τα Βαρώσια, την περιφραγμένη περιοχή νότια της Αμμοχώστου που είναι εγκαταλελειμμένη από την τουρκική εισβολή και μετά, έκανε ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. «Τα Βαρώσια βεβαίως και θα ανοίξουν. Το ρεύμα έχει αντιστραφεί, μια νέα σελίδα ανοίγει», είπε ο Τατάρ. «Η ΤΔΒΚ θα γίνει ισχυρότερη ανοίγοντας τα Βαρώσια στον τουρισμό», συμπλήρωσε.

 

Ο Τατάρ δεν έκανε αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά υπογράμμισε ότι «βρίσκονται σε περιοχή της ΤΔΒΚ. Κανείς δεν μπορεί να τα πάρει από εμάς. Συνεχίζουμε με επιτυχία τον δρόμο μας. Η εργασία καταγραφής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είμαστε στη φάση του ανοίγματος».

 

Το σχόλιο της Κομισιόν

 

Όταν ρωτήθηκε για το καθεστώς των Βαρωσίων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

«Η Κομισιόν γνωρίζει τα σχέδια για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του 1984 καθώς και από άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε συγκεκριμένα η Βίβιαν Λουνέλα.

 

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε πως η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι «παραμένει σημαντικό η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών του πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον σεβασμό των αρχών στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε όπως και το κεκτημένο της».

 

«Από την πλευρά της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία με βάση αυτό», υπογράμμισε η Βίβιαν Λουνέλα και τόνισε ότι παραμένει επείγον για τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αναζητήσουν, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, έναν δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επανένωση του νησιού εντός της ΕΕ, με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ