Κραυγές απόγνωσης σε Ευρώπη και Ασία

Κραυγές απόγνωσης σε Ευρώπη και Ασία Facebook Twitter
2

Η Ασία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, όπου οι «ξεχασμένοι» της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση. Και στην Ευρώπη οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε κλίμα αγανάκτησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας.

Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επίσης στη Γαλλία όπου τα συνδικάτα είναι διχασμένα για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κρίση, η απόρριψη της λιτότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι τα βασικά συνθήματα των διαδηλώσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κραυγές απόγνωσης σε Ευρώπη και Ασία Facebook Twitter

Στο Μπανγκλαντές δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν δικαιοσύνη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 413 εργατών στην κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στην περιφέρεια της Ντάκας, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, ενώ 149 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Στην πρωτεύουσα Ντάκα οι εργάτες ύψωσαν πανό και κόκκινες σημαίες φωνάζοντας «Κρεμάστε τους φονιάδες, κρεμάστε τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών». Παρά τις εκκλήσεις της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα για ψυχραιμία, οι αρχές εκφράζουν φόβους για βίαιες ενέργειες και βανδαλισμούς στα εργοστάσια υφαντουργίας.

Κραυγές απόγνωσης σε Ευρώπη και Ασία Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον Καμρούλ Αναμ, έναν από τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης υφαντουργίας και έτοιμου ενδύματος του Μπανγκλαντές, οι εργάτες είναι οργισμένοι γιατί θεωρούν «δολοφονία» το χαμό των συναδέλφων τους. «Θέλουμε την πιο αυστηρή τιμωρία για τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής».

Στην Καμπότζη εργάτες πραγματοποίησαν πορεία στο κοινοβούλιο για να επιδώσουν αίτημα για αύξηση των αποδοχών τους, στα 150 δολάρια το μήνα στις βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.

Σχεδόν 55.000 συγκεντρώθηκαν στη Τζακάρτα, σύμφωνα με την αστυνομία, ρεκόρ συμμετοχής για Πρωτομαγιά τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων και πολλές χιλιάδες στις Φιλιππίνες ζητώντας αύξηση των μισθών και καλύτερη ανακατανομή των καρπών της ανάπτυξης. «Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτω οι υπεργολάβοι» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που ζητούσαν αύξηση τριών δολαρίων στον κατώτερο μισθό, ο οποίος έχει οριστεί στα 11 δολάρια.

Κραυγές απόγνωσης σε Ευρώπη και Ασία Facebook Twitter

Στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, 5.000 άνθρωποι μετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εκφορτωτές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

Στη Ρωσία περί το 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές αναμένεται να μετάσχουν στις πορείες για την εργατική πρωτομαγιά, ένα μόλις μέρος των εκατομμυρίων διαδηλωτών που τιμούσαν με πορείες την ημέρα αυτή επί σοβιετικής εποχής.

Κραυγές απόγνωσης σε Ευρώπη και Ασία Facebook Twitter

Στη Γαλλία όπου η αγωνία εντείνεται απέναντι στην έκρηξη της ανεργίας, τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CGT και CFDT, πραγματοποιούν πορεία με σύνθημα: «Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις, δουλειά, ανάπτυξη, δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κραυγές απόγνωσης σε Ευρώπη και Ασία Facebook Twitter
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM