Κόσοβο: Επιδιώκει την ένταξή του στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Σημαία του Κοσόβου Facebook Twitter
0

Tην επιτακτική ανάγκη για ένταξη στο ΝΑΤΟ υπογραμμίζει το Κόσοβο, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι και ο πρωθυπουργός Άλπμιν Κούρτι χαρακτηρίζουν την ένταξη ως μοναδική λύση για να αποτραπεί στα Βαλκάνια ένα ανάλογο σενάριο πολέμου.

«Θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Εάν γίνουμε δεκτοί, θα ήταν ότι καλύτερο για τον λαό του Κοσόβου, για ολόκληρη την περιοχή και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα. Τα Βαλκάνια δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία, γιατί εδώ έχουμε μια χώρα που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία δεν συντάχθηκε με την ΕΕ για να καταδικάσει τη ρωσική κατοχή, και αυτή είναι η Σερβία, η γείτονά μας» υπογράμμισε Κούρτι σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι «η Σερβία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία».

Για την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ μίλησε και η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, η οποία επισκέφθηκε την Άγκυρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το προεδρικό γραφείο, «η Βιόσα Οσμάνι επισήμανε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και του ζήτησε να βοηθήσει για να επισπευστούν οι διαδικασίες». 

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Κοσόβου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να προωθήσει το αίτημα του Κοσόβου και θα παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση του. «Εμείς ως σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν βλέπουμε τίποτα κακό στην ένταξη του Κοσόβου σ αυτήν τη Συμμαχία και στην υποστήριξη αυτής της διαδικασίας. Θα κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει και όπως βοηθήσαμε στη διαδικασία αναγνώρισης της ανεξαρτησίας, το ίδιο θα κάνουμε και στη διαδικασία ένταξης του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Κίεβο έχει ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου να προωθήσει το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, στις ιστοσελίδες υπουργείων του Κοσόβου και στα social media άρχισαν να προβαλλονται μπάνερ που γράφουν: «Το Κόσοβο στο ΝΑΤΟ».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ