Γερμανία: Κρατίδια επιστρέφουν «αζήτητα» εμβόλια - Για να διατεθούν σε τρίτες χώρες

Κορωνοϊός – Γερμανία: Κρατίδια επιστρέφουν «αζήτητα» εμβόλια Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Σε επιστροφή δεκάδων χιλιάδων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναμένεται να προχωρήσουν Αμβούργο και Βερολίνο, την ώρα που στη Γερμανία καταγράφεται μείωση της ζήτησης.

Ωστόσο, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναμένεται να υιοθετηθεί και από άλλα γερμανικά κρατίδια, τα οποία εξετάζουν το θέμα.

Σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού υπουργείου Υγείας προς τα κρατίδια, μέρος της οποίας δημοσιοποίησε το γερμανικό δίκτυο ZDF, παρέχεται στα κρατίδια η δυνατότητα να «επιστρέψουν στην κεντρική, ομοσπονδιακή αποθήκη δόσεις εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία προκειμένου να μεταβιβαστούν σε τρίτες χώρες ως δωρεές».

Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των εμβολίων

Βασικός παράγοντας για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία είναι τα εμβόλια να μην είναι παλαιότερα των δύο μηνών. Θα εξαιρούνται τα εμβόλια που βρίσκονται στη διάθεση οικογενειακών γιατρών ή ιατρείων επιχειρήσεων.

Τα πρώτα εμβόλια που αναμένεται να επιστραφούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφορούν τις εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών τους Αμβούργου, Μάρτιν Χέλφριχ, «το Αμβούργο θα κάνει χρήση της δυνατότητας».  Όπως σημείωσε πρόκειται για ένα απόθεμα 60.000 δόσεων AstraZeneca και 24.000 Johnson & Johnson.

Παράλληλα, το Βερολίνο προτίθεται να θέσει στη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης  62.000 πλεονασματικές δόσεις AstraZeneca.

Την ίδια οδό πιθανώς να ακολουθήσει και η Κάτω Σαξονία, ενώ το ενδεχόμενο επιστροφής δόσεων AstraZeneca φαίνεται να εξετάζουν Ανόβερο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υγειονομικών αρχών της, ήθελε να επιστρέψει 4.000 δόσεις AstraZeneca, ωστόσο αυτές λήγουν τέλη Ιουλίου. Το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου προς το παρόν δεν εξετάζει το ζήτημα.

Διάθεση εμβολίων από τη Γερμανία σε τρίτες χώρες

Όπως φαίνεται, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να διαθέσει τις δόσεις εμβολίων που έχουν περισσέψει σε τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το Spiegel.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ