Γερμανία: Κρατίδια επιστρέφουν «αζήτητα» εμβόλια - Για να διατεθούν σε τρίτες χώρες

Κορωνοϊός – Γερμανία: Κρατίδια επιστρέφουν «αζήτητα» εμβόλια Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Σε επιστροφή δεκάδων χιλιάδων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναμένεται να προχωρήσουν Αμβούργο και Βερολίνο, την ώρα που στη Γερμανία καταγράφεται μείωση της ζήτησης.

Ωστόσο, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναμένεται να υιοθετηθεί και από άλλα γερμανικά κρατίδια, τα οποία εξετάζουν το θέμα.

Σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού υπουργείου Υγείας προς τα κρατίδια, μέρος της οποίας δημοσιοποίησε το γερμανικό δίκτυο ZDF, παρέχεται στα κρατίδια η δυνατότητα να «επιστρέψουν στην κεντρική, ομοσπονδιακή αποθήκη δόσεις εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία προκειμένου να μεταβιβαστούν σε τρίτες χώρες ως δωρεές».

Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των εμβολίων

Βασικός παράγοντας για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία είναι τα εμβόλια να μην είναι παλαιότερα των δύο μηνών. Θα εξαιρούνται τα εμβόλια που βρίσκονται στη διάθεση οικογενειακών γιατρών ή ιατρείων επιχειρήσεων.

Τα πρώτα εμβόλια που αναμένεται να επιστραφούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφορούν τις εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών τους Αμβούργου, Μάρτιν Χέλφριχ, «το Αμβούργο θα κάνει χρήση της δυνατότητας».  Όπως σημείωσε πρόκειται για ένα απόθεμα 60.000 δόσεων AstraZeneca και 24.000 Johnson & Johnson.

Παράλληλα, το Βερολίνο προτίθεται να θέσει στη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης  62.000 πλεονασματικές δόσεις AstraZeneca.

Την ίδια οδό πιθανώς να ακολουθήσει και η Κάτω Σαξονία, ενώ το ενδεχόμενο επιστροφής δόσεων AstraZeneca φαίνεται να εξετάζουν Ανόβερο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υγειονομικών αρχών της, ήθελε να επιστρέψει 4.000 δόσεις AstraZeneca, ωστόσο αυτές λήγουν τέλη Ιουλίου. Το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου προς το παρόν δεν εξετάζει το ζήτημα.

Διάθεση εμβολίων από τη Γερμανία σε τρίτες χώρες

Όπως φαίνεται, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να διαθέσει τις δόσεις εμβολίων που έχουν περισσέψει σε τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το Spiegel.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διεθνή / «Τα γυρίζει» ο Τραμπ για τον Μαμντάνι: Τώρα λέει πως θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Ο νέος δήμαρχος έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου, αν αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τους Νεοϋορκέζους
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Tο πιο πρόσφατο κείμενο του αμερικανικού σχεδίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM