Κινεζικά αλιευτικά και πλοία με οπλισμό εμφανίστηκαν σε νησιά που ανήκουν στην Ιαπωνία

Κινεζικά αλιευτικά και πλοία με οπλισμό εμφανίστηκαν σε νησιά που ανήκουν στην Ιαπωνία Facebook Twitter
0

Περίπου 230 αλιευτικά και έξι σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής, μεταξύ των οποίων και τρία τα οποία κατά τα φαινόμενα έφεραν όπλα, εντοπίστηκαν στα ανοιχτά μιας συστάδας νησιών που διεκδικείται τόσο από την Ιαπωνία όσο και από την Κίνα, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το Τόκιο.

 

Οι δύο χώρες έχουν έρθει κατ' επανάληψη σε αντιπαράθεση για τα ακατοίκητα νησάκια που στα ιαπωνικά αποκαλούνται Σενκάκου και στα κινεζικά Ντιαογιού. Τα νησιά αυτά έχουν ενσωματωθεί στην Ιαπωνία από το 1895, όμως η Κίνα τα διεκδικεί υποστηρίζοντας ότι της ανήκουν. Είναι πάντως σπάνιο να εντοπίζονται τόσα πολλά κινεζικά αλιευτικά σκάφη στη ζώνη αυτή.

 

Αφού εντόπισαν τα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής κοντά στα νησάκια, γύρω στις 8.05 σήμερα τοπική ώρα (02.05 ώρα Ελλάδας), η ιαπωνική Υπηρεσία Ασιατικών και Θαλάσσιων Υποθέσεων διαμαρτυρήθηκε έντονα στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ζήτησε την άμεση αποχώρηση όλων των πλοίων και ζήτησε "να μην μπουν ποτέ ξανά στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα".

 

"Η Ιαπωνία δεν μπορεί να καμία περίπτωση να αποδεχτεί τη δραστηριότητα των επίσημων (κινεζικών) σκαφών στα ανοιχτά των νησιών Σενκάκου, κάτι που υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει την κατάσταση και την ένταση στη ζώνη αυτή", πρόσθεσε το υπουργείο.

 

Χθες, ο πρεσβευτής της Κίνας στο Τόκιο είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία για την παραβίαση των ιαπωνικών χωρικών υδάτων από κινεζικά πλοία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Διεθνή / Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Το αργό πετρέλαιο από το πετρελαϊκό κοίτασμα Peshkhabour της Περιφέρειας του Κουρδιστάν άρχισε να ρέει και πάλι προς το λιμάνι του Τζεϊχάν, στην κοιλάδα των Αδάνων της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ανακαλούν τη βίζα του προέδρου της Κολομβίας μετά από δηλώσεις σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ανακαλούν τη βίζα του προέδρου της Κολομβίας μετά από δηλώσεις σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση

Μιλώντας έξω από την έδρα του ΟΗΕ στο Μανχάταν, ο Πέτρο κάλεσε για τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας ένοπλης δύναμης με αποστολή την «απελευθέρωση των Παλαιστινίων»
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο 100 του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ετών λύθηκε: Γράμματα και κουμπιά αποκάλυψαν την ταυτότητα στρατιωτών

Διεθνή / Γράμματα και κουμπιά αποκάλυψαν την ταυτότητα στρατιωτών Α' Παγκοσμίου Πολέμου λύνοντας μυστήριο 100 ετών

Τέτοιες ανακαλύψεις δεν είναι ασυνήθιστες σε αυτή την περιοχή της Γαλλίας, αλλά η ταχύτητα και η ακρίβεια με την οποία κινητοποιήθηκαν οι ειδικοί ήταν εκπληκτική
LIFO NEWSROOM
«Τείχος από Drones» στην Ευρώπη: Το σχέδιο της ΕΕ για να σταματήσει τη Ρωσία

Διεθνή / «Τείχος από Drones» στην Ευρώπη: Το σχέδιο της ΕΕ για να σταματήσει τη Ρωσία

Η ΕΕ σχεδιάζει ένα αόρατο «τείχος» από drones στα ανατολικά σύνορά της, ενώ παράλληλα προωθεί δάνειο-μαμούθ 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Δείτε πώς αλλάζει ο χάρτης της ασφάλειας στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM