Μπροστά σε μία νέα πρόκληση που όπως εκτιμάται θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά κερδοφόρο περιβάλλον βρίσκεται η Ευρώπη, με την υιοθέτηση της βιομετατροπής του κατεργασμένου αχύρου σε αιθανόλη.

 

Το βήμα αυτό, έρχεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας που γίνεται για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

 

Η Clariant AG, ελβετική βιομηχανία χημικών, μόλις άνοιξε μία εγκατάσταση στη Ρουμανία για την παραγωγή λεγόμενων προηγμένων βιοκαυσίμων, τα οποία χρησιμοποιούν γεωργικά απόβλητα ή μη βρώσιμες καλλιέργειες για την παραγωγή καυσίμων που μπορούν να αναμειχθούν σε βενζίνη και ντίζελ.

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η λεγόμενη αιθανόλη πρώτης γενιάς που κυκλοφορεί σήμερα παρασκευάζεται από τρόφιμα όπως η ζάχαρη ή το καλαμπόκι.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Clariant AG, Conrad Keijzer, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης πως η εξοικονόμηση άνθρακα από τη νέα προσέγγιση θα καταστήσει την αιθανόλη πιο κερδοφόρα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες διαδικασίες.

 

«Αναμένουμε διπλή τιμή σε σχέση με την πρώτη γενιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η τεχνολογία της Clariant θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε χημικά και αεροπορία. «Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα λύσης κυκλικής οικονομίας», δήλωσε ο Keijzer.

 

Η Clariant δημιούργησε το εργοστάσιο κυρίως για να προωθήσει την τεχνολογία του. Ωστόσο, τώρα επιθυμεί να παραχωρήσει άδεια σε άλλες εταιρείες.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg