Κάμαλα Χάρις: «Απερισκεψία» η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει δεύτερη θητεία

Κάμαλα Χάρις: «Απερισκεψία» η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει δεύτερη θητεία Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις άσκησε τη δριμύτερη κριτική της μέχρι σήμερα στον Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας «απερισκεψία» την επιλογή του να κατέβει για δεύτερη θητεία.

Οι αποκαλύψεις περιλαμβάνονται σε απόσπασμα από το βιβλίο της «107 Days», που δημοσίευσε το περιοδικό The Atlantic.

«Ήταν σύνεση ή απερισκεψία; Τώρα πια πιστεύω ότι ήταν απερισκεψία», γράφει η Χάρις, σημειώνοντας ότι όλοι γύρω από τον Μπάιντεν επαναλάμβαναν σαν μάντρα πως «ήταν απόφαση του Τζο και της Τζιλ».

Η ίδια εξηγεί ότι ως αντιπρόεδρος βρισκόταν στη χειρότερη θέση για να του ζητήσει να μην κατέβει ξανά: «Ήξερα ότι θα το εκλάμβανε ως προσωπική φιλοδοξία ή προδοσία, ακόμη κι αν το μόνο μήνυμά μου ήταν: μην αφήσεις τον άλλον να κερδίσει».

Ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την προεκλογική μάχη του 2024 μετά την κακή του εμφάνιση σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ηλικία του και τη διαύγειά του. Η Χάρις στη συνέχεια ηγήθηκε της Δημοκρατικής καμπάνιας αλλά ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο.

Στο βιβλίο της, η Χάρις τονίζει ότι η απόφαση του τότε 81χρονου Μπάιντεν «θα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από προσωπική επιλογή» και ότι «τα διακυβεύματα ήταν πολύ μεγάλα για να καθοριστούν από το εγώ ή τη φιλοδοξία ενός ατόμου». Αν και απορρίπτει τις θεωρίες περί συγκάλυψης, παραδέχεται ότι η ηλικία του φαινόταν μέσα από σωματικές και λεκτικές αστοχίες.

Η Χάρις κατηγορεί ακόμη τον Λευκό Οίκο ότι την άφηνε συχνά εκτεθειμένη. Θυμίζει ότι εξασφάλισε δισεκατομμύρια σε επενδύσεις για χώρες της Λατινικής Αμερικής ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μετανάστευσης, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί τη βάφτισαν «τσάρο των συνόρων» και η επικοινωνιακή ομάδα του Μπάιντεν δεν την υπερασπίστηκε ούτε προβάλει τα αποτελέσματα της δουλειάς της.

Παραθέτει επίσης ένα περιστατικό μετά τον τυφώνα στο Τέξας το καλοκαίρι του 2024, όταν από το Χιούστον παρακολούθησε διάγγελμα του Μπάιντεν. «Ήταν μια καλή ομιλία», γράφει, «αλλά χρειάστηκαν εννέα από τα έντεκα λεπτά μέχρι να με αναφέρει».

Η Χάρις και ο Μπάιντεν είχαν αναμετρηθεί για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, προτού εκείνος την επιλέξει ως υποψήφια αντιπρόεδρο. Μαζί νίκησαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μάικ Πενς στις εκλογές εκείνης της χρονιάς. Παρά τις ενστάσεις για την ηλικία του, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το 2023 ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Το βιβλίο «107 Days» θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου. Η Χάρις σχεδιάζει περιοδεία σε 15 πόλεις, μεταξύ αυτών στο Λονδίνο και το Τορόντο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Διεθνή / Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Το περασμένο καλοκαίρι, το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσε τον 81χρονο πρόεδρο. Σε νέο βιβλίο, με τίτλο Original Sin, άνθρωποι του Λευκού Οίκου αποκαλύπτουν πώς οι αδυναμίες του Τζο Μπάιντεν κρύφτηκαν από το κοινό
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM