ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο για την Ευρώπη με καταστροφικά καιρικά φαινόμενα

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο για την Ευρώπη με καταστροφικά καιρικά φαινόμενα Facebook Twitter
0

Το θερμότερο καλοκαίρι που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη ήταν το 2021, το οποίο συνοδεύτηκε από έντονα κύματα καύσωνα, καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Τα φαινόμενα έπληξαν περισσότερο τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την αξιολόγηση του 2021 που εκπονήθηκε από την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής Copernicus, μία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην επιφάνεια της θάλασσας είναι από τις θερμότερες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες σε μεγάλες περιοχές της Μεσογείου και της Βαλτικής. Χαρακτηριστικές είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 σε τμήματα της Βαλτικής Θάλασσας, οι οποίες ήταν έως και 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις κανονικές συνθήκες.

Αντίθετα, η Άνοιξη ήταν πιο δροσερή από το μέσο όρο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης καταγράφηκε πρόωρη Άνοιξη, ένα φαινόμενο που προκάλεσε καταστροφές στη γεωργία.

Από την άλλη, το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως ένα από τα πιο ακραία. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ήταν περίπου 1 βαθμός Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Μάλιστα, στην Ιταλία καταγράφηκαν θερμοκρασίες 48,8 βαθμών Κελσίου – πιθανό ρεκόρ για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Freja Vamborg, επικεφαλής της νέας μελέτης, σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, έντονοι και διαρκείας καύσωνες και καταστροφικές πλημμύρες.

Ιδιαίτερα επλήγη η περιοχή της Μεσογείου, με έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε περιοχές της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, το κύμα καύσωνα κράτησε δύο με τρεις εβδομάδες. Αυτή η επίμονη ζέστη και οι συνθήκες ξηρασίας που δημιουργήθηκαν προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα στις τρεις παραπάνω χώρες.

Παράλληλα, οι βροχοπτώσεις ρεκόρ προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Βέλγιο και τη δυτική Γερμανία, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 200 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις», ανέφερε ο διευθυντής της μονάδας EU Copernicus, Mauro Facchini, διευθυντής της μονάδας EU Copernicus.

Σημείωσε ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2021 και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σκιαγραφούν την επείγουσα ανάγκη τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση που θα πυροδοτούσε άλλα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Με πληροφορίες από Le Monde και Reuters

Περιβάλλον
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ