«Και τώρα βεντάλιες»: Η Ισπανία βάζει μέτρο στα κλιματιστικά στο γραφείο

«Και τώρα βεντάλιες»: Η Ισπανία βάζει μέτρο στα κλιματιστικά στο γραφείο Facebook Twitter
Φωτ: UNSPLASH
0

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία θα πρέπει να υπομείνουν υψηλότερες θερμοκρασίες στο χώρο εργασίας το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Το σχέδιο με στόχο να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ελέγχους θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Το καλοκαίρι, ο κλιματισμός σε γραφεία σε χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είναι πιθανό να κάνει κοινή τη χρήση της παραδοσιακής ισπανικής βεντάλιας στο γραφείο.

Το χειμώνα, η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό σχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Οι θερμοκρασίες συχνά ανεβαίνουν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ισπανία.

Το σχέδιο θα ενθαρρύνει επίσης τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατα για να πάνε στη δουλειά τους και επίσης θα σβήνει τα φώτα νωρίτερα στα δημόσια κτίρια.

«Ακόμη και αν η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη έκθεση στη ρωσική ενέργεια, είναι προφανές ότι δεν είναι απρόσβλητη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Ανώτερη πηγή του υπουργείου είπε ότι τα μέτρα στοχεύουν σε μείωση κατά 25% της χρήσης ενέργειας από την κεντρική διοίκηση.

Η Ισπανία χρησιμοποιεί ελάχιστα ρωσικό αέριο, αλλά μειώνοντας τη χρήση ενέργειας, η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να βοηθήσει τους συμμάχους να απογαλακτιστούν από τις ρωσικές προμήθειες επανεξάγοντας περισσότερο από το φυσικό αέριο που αγοράζει η Ισπανία από χώρες παραγωγής εκτός από τη Ρωσία, δήλωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας θα λάβει 1 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία Covid-19 για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημόσιων κτιρίων.

Η Ιταλία ανακοίνωσε νωρίτερα επίσης σχέδια να περιορίσει τον κλιματισμό για εξοικονόμηση ενέργειας αυτό το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM