No.1

«Ήταν άλλο ρήγμα» - Τι συμβαίνει με τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία

h Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 5,1 βαθμών που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην Τουρκία δεν είναι το ίδιο με εκείνο από το οποίο οι σεισμολόγοι περιμένουν ότι θα προκύψει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του κόλπου της Κίου (Γκέμλικ) στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Καθηγητής σεισμολογίας: Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ, ο οποίος έχει εκφράσει προειδοποιήσεις για αναμενόμενο μεγάλο σεισμό, ο σημερινός σεισμός «προέρχεται πιθανότατα από το τμήμα του ρήγματος Ζεγτινμπαγί στον κόλπο της Κίου (Γκέμλικ). Το ρήγμα αυτό αποτελεί μέρος του νότιου κλάδου του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Ο νότιος κλάδος είναι μια αργά κινούμενη αλλά συσσωρευμένη ζώνη ρήγματος. Στους σεισμούς του 1999, υποθέτω ότι έχασε από την ενέργειά της. Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ».

Εννέα από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ

Αντίστοιχα, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Όζενερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 40 σεισμοί. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 3,8 Ρίχτερ. Εννέα από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ».

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κλάδοι του ρήγματος στον Μαρμαρά. Αυτή η περιοχή είναι ένα ενεργό ρήγμα στον Μαρμαρά στα νότια. Σύμφωνα με τα αρχεία, μεγάλοι σεισμοί έχουν συμβεί σε αυτή την περιοχή και στο παρελθόν.

«Περιμένουμε έναν σεισμό στον Μαρμαρά, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι κάθε σεισμός στον Μαρμαρά είναι αυτός ο σεισμός. Περίπου εννέα σεισμοί συμβαίνουν στον Μαρμαρά κάθε χρόνο», ανέφερε.

Ο σεισμός δεν είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ ανέφερε στο CNN Turk ότι «υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Οι σεισμοί εδώ μπορούν να είναι μεγάλοι». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM