Ιταλία: Στα 4 δισεκ. ευρώ το κόστος των ζημιών του σεισμού της 24ης Αυγούστου

Ιταλία: Στα 4 δισεκ. ευρώ το κόστος των ζημιών του σεισμού της 24ης Αυγούστου Facebook Twitter
0

Οι περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 24 Αυγούστου θα ανοικοδομηθούν και θα γίνουν ακριβώς όπως ήταν, υποσχέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι ζημιές ανέρχονται σε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.


«Η χώρα μας θα ανοικοδομήσει τις πληγείσες περιοχές ώστε να γίνουν όπως ήταν προηγουμένως ή και ακόμα ομορφότερες, ει δυνατόν» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου. Ο Ρέντσι εκτίμησε επίσης πως οι ζημιές ανέρχονται «τουλάχιστον στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ», ένα ποσό που μπορεί τελικά να είναι πιο υψηλό, σύμφωνα με τον ίδιο. «Πρέπει να φανούμε ηγέτες όσον αφορά την πρόληψη, τη δομική παρέμβαση» συνέχισε υποσχόμενος μια ανοικοδόμηση «χωρίς υποσχέσεις, χωρίς σόου». «Όλες οι παρεμβάσεις σε σχέση με τον σεισμό θα γίνουν εκτός του Συμφώνου Σταθερότητας» διευκρίνισε αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν όρια στο δημόσιο έλλειμμα και στο χρέος των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο φονικός σεισμός που κατέστρεψε στις 24 Αυγούστου πολλά χωριά της κεντρικής Ιταλίας προκάλεσε 297 θανάτους.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, 3.027 άνθρωποι χρειάζονται ακόμη βοήθεια μετά τον σεισμό, καθώς οι 2.500 εξακολουθούν να ζουν σε αντίσκηνα.


«Προτεραιότητά μας είναι να κλείσουμε τους καταυλισμούς με τα αντίσκηνα» δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο. Διαβεβαίωσε πως πολλοί κάτοικοι θα φύγουν από αυτούς στο τέλος αυτής της εβδομάδας.


Από τις 9.000 εγκαταστάσεις που επιθεώρησε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας οι 60 ήταν σχολεία, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από το 45% κηρύχθηκε μη κατοικήσιμο, σύμφωνα με τον Κούρτσιο.


Ο Επίτροπος Ανοικοδόμησης, Βάσκο Εράνι, δήλωσε από την πλευρά του πως η ανοικοδόμηση θα πραγματοποιηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να μην προκαλεί πλέον κατάρρευση κτιρίων. «Δεν είπα ότι δεν θα υπάρχουν πλέον ζημιές αλλά ότι δεν θα υπάρχουν καταρρεύσεις" διευκρίνισε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ