Ιταλία: Εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή αυστηρότερος νόμος για τη φασιστική προπαγάνδα

Ιταλία: Εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή αυστηρότερος νόμος για τη φασιστική προπαγάνδα Facebook Twitter
0

Η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε χθες ένα νομοσχέδιο με σκοπό να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη φασιστική προπαγάνδα, 70 και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

 

Το σχέδιο νόμου, το οποίο κατήρτισε το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD), κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση έπειτα από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά καλοκαίρι, με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ηχούν τον συναγερμό για τον εντεινόμενο ρατσισμό στην Ιταλία εν μέσω της μαζικής έλευσης μεταναστών από την Αφρική διά θαλάσσης.

 

Βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, η φασιστική προπαγάνδα αποτελεί ποινικό αδίκημα αλλά με την προϋπόθεση ότι εντάσσεται σε μια προσπάθεια επανίδρυσης του φασιστικού κόμματος. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το PD θέτει εκτός νόμου τον προσφιλή στους φασίστες ρωμαϊκό χαιρετισμό, τη διακίνηση φασιστικών ή ναζιστικών εικόνων, αξεσουάρ κ.λπ.

 

Οι παραβάτες βάσει του σχεδίου νόμου θα αντιμετωπίζουν δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ οι ποινές θα παρατείνονται για ακόμη οκτώ μήνες εάν διανέμονται φασιστικές εικόνες και σύμβολα μέσω Διαδικτύου.

 

Το νομοσχέδιο θα τεθεί πλέον σε συζήτηση στη Γερουσία.

 

Κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιχειρηματολόγησαν ότι το νομοσχέδιο απειλεί την ελευθερία του λόγου.

 

Όμως ο Εμανουέλε Φιάνο, ο βουλευτής του PD ο οποίος είναι ο εισηγητής του, αντέκρουσε τις ανησυχίες αυτές. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες, αλλά θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αναβίωση του νεοφασισμού και στην επιστροφή της ακραίας ακροδεξιάς ιδεολογίας», είπε.

 

Ο Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 ως το 1943. Ενέπλεξε την Ιταλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ και πέρασε ρατσιστικούς νόμους που επέτρεψαν τον διωγμό των Εβραίων, μεταξύ άλλων. Αλλά η Ιταλία έπεσε στα χέρια των συμμάχων και ο Μουσολίνι, ο «Ντούτσε» για τους οπαδούς του, εκτελέστηκε το 1945.

 

Ο Μουσολίνι λατρεύεται ακόμα και σήμερα από οπαδούς της άκρας δεξιάς και στις διαφημιστικές πινακίδες στην Ιταλία εμφανίζονται εκπληκτικά συχνά προπαγανδιστικές καταχωρίσεις φασιστών: πρόσφατα, ήταν η φωτογραφία μιας λευκής γυναίκας που δέχεται επίθεση από έναν μυώδη μαύρο. «Υπερασπίστε την από τους νέους εισβολείς», έγραφε το πόστερ του περιθωριακού ακροδεξιού κόμματος Φόρτσα Νουόβα («Νέα Δύναμη»). Η διαφήμιση παρέπεμπε σε μια υπόθεση στην οποία τέσσερις ξένοι κατηγορούνται για τον βιασμό μιας πολωνής τουρίστριας, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα στη χώρα.

 

Η έλευση 600.000 μεταναστών, κυρίως από την Αφρική, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποτελεί κατά πολιτικούς παρατηρητές μία από τις αιτίες της διόγκωσης του αντιμεταναστευτικού αισθήματος, αλλά και της υποστήριξης προς δεξιά και ακροδεξιά κόμματα που απαιτούν επιβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων.

 

Με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το PD αναγκάστηκε χθες να αναβάλει την προσπάθεια του να εγκριθεί ένας νόμος που προέβλεπε τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών.

 

Η αντιπολίτευση εξεγέρθηκε εναντίον αυτού του σχεδίου νόμου υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τη μετανάστευση προς την Ιταλία και πανηγύρισε όταν το PD ανακοίνωσε πως αποσύρει το νομοσχέδιο από την ημερησία διάταξη της Γερουσίας, τουλάχιστον για αυτόν τον μήνα.

 

«Για να εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόμαστε πλειοψηφία, την οποία δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή στη Γερουσία», δήλωσε ο Λουίτζι Τζάντα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PD στην άνω Βουλή.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM