Η πρώτη εμπορική πτήση από το Ισραήλ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιήθηκε σήμερα, ένα σημαντικό βήμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από την ανακοίνωση συμφωνίας.

 

Υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβιβάστηκαν στο Boeing 737 της αεροπορικής εταιρείας El Al, για την πτήση από το Τελ Αβίβ προς το Άμπου Ντάμπι. Η λέξη «ειρήνη» ήταν γραμμένη στα αραβικά, τα αγγλικά και τα ισραηλινά, πάνω από το παράθυρο του πιλοτηρίου του αεροσκάφους.

 

Ιστορική απευθείας πτήση από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η λέξη «ειρήνη» ήταν γραμμένη στο αεροσκάφος (Πηγή φωτό EPA)

 

Στο αεροσκάφος θα επιτραπεί να περάσει από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που συνήθως δεν επιτρέπεται σε αεροπλάνα του Ισραήλ. Στην πτήση επιβιβάστηκαν μεταξύ άλλων ο γαμπρός του Τραμπ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, ο Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν- σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ- και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ.

 

Ιστορική απευθείας πτήση από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβιβάζονται στο αεροσκάφος (Πηγή φωτό EPA)

 

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στο Άμπου Ντάμπι θα μπουν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για σύναψη ανοιχτών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα.

 

Το Σάββατο, τα Ηνωμένα Εμιράτα ακύρωσαν τη νομοθεσία που προέβλεπε μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ, το οποίο ίσχυε από το 1972. Στις αρχές Αυγούστου, οι δύο χώρες για πρώτη φορά επέτρεψαν απευθείας τηλεφωνικές συνδέσεις. Η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων- για την οποία μεσολάβησαν οι ΗΠΑ- ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου.