Το Ισραήλ θα πάρει αφαλατωμένο νερό από τη Μεσόγειο για να τροφοδοτήσει λίμνη

Το Ισραήλ θα πάρει αφαλατωμένο νερό από τη Μεσόγειο για να τροφοδοτήσει λίμνη Facebook Twitter
Η θάλασσα της Γαλιλαίας - Φωτ.: Getty Images.
0

Παρά το όνομά της, η λεγόμενη «θάλασσα της Γαλιλαίας» στο βόρειο Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα μια λίμνη γλυκού νερού που είναι κομβικής σημασίας για το πότισμα των γύρω καλλιεργειών ενώ αποτελεί και τουριστικό προορισμό.  

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων προκαλούν υποχώρηση της στάθμης των λιμνών σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλιλαία με την ισραηλινή κυβέρνηση να σκοπεύει να προβεί σε μια πρωτότυπη λύση: Θα αντλήσει αφαλατωμένο νερό από τη Μεσόγειο θάλασσα και θα το προσθέτει στη λίμνη όποτε χρειάζεται.

Το Ισραήλ έχει αρκετή τεχνογνωσία στην αφαλάτωση καθώς για περισσότερες από δύο δεκαετίες παίρνει θαλασσινό νερό από τη Μεσόγειο και το επεξεργάζεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αντίστροφη όσμωση, βγάζοντας ουσιαστικά το αλάτι από το νερό για να το κάνει πόσιμο.

Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία και άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, έχουν στραφεί σε περιόδους ξηρασίας, αλλά στο Ισραήλ, η πρακτική είναι πλέον αρκετά κοινή. Πέντε μονάδες αφαλάτωσης κατά μήκος της ακτής παρέχουν τώρα σχεδόν όλο το νερό βρύσης για τους 9,2 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Για την πραγματοποίηση του έργου στη Γαλιλαία θα δημιουργηθεί ένας σωλήνας νερού πλάτους 1,6 μέτρων και μήκους 31 χιλιομέτρων. Ο σωλήνας θα παίρνει το αφαλατωμένο νερό και θα προμηθεύει στη λίμνη μέσω του ρέματος του Τσαλμού.

Το έργο αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις με τη γειτονική Ιορδανία η οποία προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες νερού από το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM