Το Ισραήλ θα πάρει αφαλατωμένο νερό από τη Μεσόγειο για να τροφοδοτήσει λίμνη

Το Ισραήλ θα πάρει αφαλατωμένο νερό από τη Μεσόγειο για να τροφοδοτήσει λίμνη Facebook Twitter
Η θάλασσα της Γαλιλαίας - Φωτ.: Getty Images.
0

Παρά το όνομά της, η λεγόμενη «θάλασσα της Γαλιλαίας» στο βόρειο Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα μια λίμνη γλυκού νερού που είναι κομβικής σημασίας για το πότισμα των γύρω καλλιεργειών ενώ αποτελεί και τουριστικό προορισμό.  

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων προκαλούν υποχώρηση της στάθμης των λιμνών σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλιλαία με την ισραηλινή κυβέρνηση να σκοπεύει να προβεί σε μια πρωτότυπη λύση: Θα αντλήσει αφαλατωμένο νερό από τη Μεσόγειο θάλασσα και θα το προσθέτει στη λίμνη όποτε χρειάζεται.

Το Ισραήλ έχει αρκετή τεχνογνωσία στην αφαλάτωση καθώς για περισσότερες από δύο δεκαετίες παίρνει θαλασσινό νερό από τη Μεσόγειο και το επεξεργάζεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αντίστροφη όσμωση, βγάζοντας ουσιαστικά το αλάτι από το νερό για να το κάνει πόσιμο.

Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία και άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, έχουν στραφεί σε περιόδους ξηρασίας, αλλά στο Ισραήλ, η πρακτική είναι πλέον αρκετά κοινή. Πέντε μονάδες αφαλάτωσης κατά μήκος της ακτής παρέχουν τώρα σχεδόν όλο το νερό βρύσης για τους 9,2 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Για την πραγματοποίηση του έργου στη Γαλιλαία θα δημιουργηθεί ένας σωλήνας νερού πλάτους 1,6 μέτρων και μήκους 31 χιλιομέτρων. Ο σωλήνας θα παίρνει το αφαλατωμένο νερό και θα προμηθεύει στη λίμνη μέσω του ρέματος του Τσαλμού.

Το έργο αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις με τη γειτονική Ιορδανία η οποία προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες νερού από το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ