Ισπανική εισαγγελία: Η βουλευτική ασυλία του Πουτζντεμόν δεν θα εμποδίσει ενδεχόμενη σύλληψή του

Ισπανική εισαγγελία: Η βουλευτική ασυλία του Πουτζντεμόν δεν θα εμποδίσει ενδεχόμενη σύλληψή του Facebook Twitter
0

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας προειδοποίησε σήμερα ότι η βουλευτική ασυλία που έχει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, δεν θα εμποδίσει τη σύλληψή του αν επιστρέψει από το Βέλγιο προκειμένου να ορκιστεί και πάλι πρόεδρος της περιφέρειας αυτής.

Ο Πουτζντεμόν έφυγε στα τέλη Οκτωβρίου του 2017 για το Βέλγιο. Η ισπανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί για «στάση», «εξέγερση» και «κατάχρηση πόρων» μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Επανεκλέχθηκε βουλευτής στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και σήμερα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της καταλανικής κυβέρνησης.

Την Παρασκευή ο Πουτζντεμόν υποστήριξε ότι μπορεί να κυβερνήσει την Καταλονία από το Βέλγιο, αποφεύγοντας έτσι να φυλακιστεί, εάν επιστρέψει στη Βαρκελώνη. Ο δικηγόρος του, μιλώντας στη δημόσια καταλανική τηλεόραση σήμερα, είπε ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και αυτό της επιστροφής του στην Καταλονία και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να συλληφθεί» επειδή έχει βουλευτική ασυλία.

«Ασυλία» δεν σημαίνει «ατιμωρησία»: αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η γενική εισαγγελία μέσω της ανακοίνωσής της. «Η ασυλία δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαταχθεί η κράτησή του κατόπιν δικαστικής εντολής», αναφέρεται στο κείμενο αυτό. Υπενθυμίζει επίσης ότι και άλλοι αυτονομιστές, που επίσης χαίρουν βουλευτικής ασυλίας, βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη φυλακή.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ήδη για τα ίδια γεγονότα, δεδομένης της σοβαρότητάς τους, την έναρξη έρευνας και την κράτηση προσώπων που έχουν το ίδιο καθεστώς με τον βουλευτή. Είναι απαράδεκτο μια ερμηνεία του προνομίου της βουλευτικής ασυλίας να οδηγεί στην ατιμωρησία», εξήγησε.

Στις 5 Ιανουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή ο αυτονομιστής πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος έχει επίσης εκλεγεί βουλευτής.

Μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου οι αυτονομιστές διαθέτουν και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο (70 σε σύνολο 135), όμως οκτώ από αυτούς δεν μπορούν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του: οι πέντε βρίσκονται στο εξωτερικό και οι άλλοι τρεις στη φυλακή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

Διεθνή / Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

«Υπάρχουν υποψίες ότι απευθύνθηκαν σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονταν ανεπαρκώς και περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο» σύμφωνα με την αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας
LIFO NEWSROOM
Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Διεθνή / Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Η «ομιλία του βασιλιά» σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου - Η νέα κυβέρνηση θα βασίζεται στις αρχές της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για όλους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων των εμβολίων Covid-19

Διεθνή / Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων των εμβολίων Covid-19

Η Επιτροπή συμφώνησε μόνο να δώσει μερική πρόσβαση σε ορισμένα συμβόλαια, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν διαγραφεί για την προστασία εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα ιδιωτικότητας
LIFO NEWSROOM